Site icon JMD

A fost modificată Legea cu privire la asistența juridică internațională în materie penală

Maria Gogu

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 235 din 23 decembrie 2021 pentru modificarea Legii nr. 371/2006 cu privire la asistența juridică internațională în materie penală, publicat în Monitorul Oficial la data de 07 ianuarie 2022 (Legea pentru modificarea unor acte normative). Legea a intrat în vigoare la data de 07 ianuarie 2022. 

Legea de modificare a Legii cu privire la asistența juridică internațională în materie penală aduce modificări și completări, în principal cu privire la următoarele:

  1. Formele de cooperare juridică internațională în materie penală;
  2. Modul de transmitere a cererilor de asistenţă juridică;
  3. Cooperarea dintre Republica Moldova și Curtea Penală Internațională.

I. Formele de cooperare juridică internațională în materie penală 

Suplimentar formelor de cooperare juridica internationala în materie penală indicate la alin. (3) art. 1 din Legea nr. 371/2006, în cooperarea cu Curtea Penală Internațională se vor aplica următoarelor forme de cooperare: 

  1. predarea persoanei, subiect al cererii Curții Penale Internaţionale;
  2. executarea hotărârilor Curții Penale Internaţionale;
  3.  identificarea persoanei, localizarea acesteia și localizarea bunurilor;
  4.  identificarea, localizarea și punerea sub sechestru a produselor infracţiunilor, a bunurilor, a activelor şi a instrumentelor care sunt legate de infracţiuni, în scopul confiscării eventuale a acestora, fără a prejudicia drepturile terţilor de bună-credinţă; 
  5. examinarea localităților, inclusiv exhumarea şi examinarea cadavrelor îngropate în gropi comune; 
  6. efectuarea percheziţiilor şi punerea sub sechestru;
  7. protecția victimelor, martorilor şi păstrarea probelor;
  8. alte forme de asistență care nu sunt interzise de legislația Republicii Moldova, menite să faciliteze investigarea și urmărirea penală referitoare la infracțiunile a căror examinare ține de competența Curții Penale Internaționale. (art. 1 alin. (4) Legea nr. 371/2006;

 II. Modul de transmitere a cererilor de asistenţă juridică  

Cererile de asistență juridică formulate de autoritățile indicate la alin. (1) art. 7 din Legea cu privire la asistența juridică internațională în materie penală, în temeiul Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, ratificat prin Legea nr. 212/2010, și documentele aferente se vor transmite prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pe cale diplomatică. Cererile și documentele respective se vor întocmi în limba română și vor fi însoțite de traducerea în limba engleză, care se asigură de instituția emitentă a documentelor. 

III. Cooperarea dintre Republica Moldova și Curtea Penală Internațională 

Legea de modificare introduce un capitol nou – Cooperarea dintre Republica Moldova și Curtea Penală Internațională prin care se stabilește:

Maria Gogu