Completarea Codului de Procedură Penală cu unele norme privind asistența juridică internațională în materie penală
10.01.2022 | Maria Gogu

Maria Gogu

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea 235 din 23 decembrie 2021 pentru modificarea Codului de Procedură Penală 122/2003, publicat în Monitorul Oficial la data de 07 ianuarie 2022 (Legea pentru modificarea unor acte normative). Legea a intrat în vigoare la data de 07 ianuarie 2022. 

Legea de modificare a Codului de Procedură Penală aduce modificări și completări, în principal cu privire la următoarele:

1. Modul de transmitere a cererilor de asistenţă juridică internațională în materie penală;
2. Volumul asistenței juridice;
3. Predarea persoanei către Curtea Penală Internațională;
4. Condiţiile de recunoaştere a hotărârilor penale;

I. Modul de transmitere a cererilor de asistenţă juridică internațională în materie penală – art. 532 Cod de Procedură Penală

Art. 532 Cod de Procedură Penală va avea un nou alineat. Potrivit alin. (2), cererile privitoare la asistenţa juridică internaţională în materie penală formulate în temeiul Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, ratificat prin Legea nr. 212/2010, și documentele aferente se vor transmit prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pe cale diplomatică.

II. Volumul asistenței juridice 

Art. 533 alin. (1) Cod de Procedură Penală se completează cu pct. 8²Astfel, asistenţa juridică internaţională poate fi solicitată sau acordată în executarea unor activităţi procesuale prevăzute de legislaţia de procedură penală a Republicii Moldova şi a statului străin respectiv, în special în cazul realizării acțiunilor solicitate de Curtea Penală Internațională în temeiul Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, ratificat prin Legea nr. 212/2010. 

III. Predarea persoanei către Curtea Penală Internațională 

Codul se completează cu art. 549³. Articolul în cauză stabilește că cererile Curții Penale Internaționale privind predarea persoanei se examinează de Curtea de Apel Chișinău potrivit procedurii stabilite pentru extrădare. Încheierea instanței de apel este executorie de la data pronunțării, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 10 zile, care se judecă conform prevederilor paragrafului 2 din titlul II capitolul IV secțiunea a 2-a din Partea specială. 

Vor putea fi predați Curții Penale Internaționale inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova și persoane cărora le-a fost acordat statutul de refugiat sau dreptul de azil

Persoana, care va fi subiect al cererii Curții Penale Internaționale, va fi predată Curții dacă din cererea acesteia și din documentele aferente rezultă că examinarea infracțiunii ține de competența Curții Penale Internaționale. Transportul persoanei, subiect al cererii Curții Penale Internaționale, se va efectua conform regulilor de extrădare a persoanelor de pe teritoriul Republicii Moldova.

IV. Condiţiile de recunoaştere a hotărârilor penale

Articolul 558 se completează cu alin. (3). Potrivit acestuia, hotărârile Curții Penale Internaționale se execută pe teritoriul Republicii Moldova fără recunoașterea de către instanța judecătorească națională.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.