Flux noutăţi

ANI a actualizat Ghidul pentru depunerea declarațiilor de avere și interese personale
20.01.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Autoritatea Națională de Integritate anunță că a început perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale anuale pentru anul 2021, data-limită de prezentare fiind 31 martie 2022.

În scopul oferii subiecților declarării a suportului în procesul de completare și depunere a declarațiilor (începând cu etapa autentificării pe Portalul Declarațiilor și până la ultima acțiune, care presupune semnarea declarației de avere și interese personale în formă electronica), autoritatea a elaborat un nou Ghid pentru depunerea declarațiile de avere și interese personale în formă electronică, actualizat în baza noilor modificări legislative din 2021.

Formularul electronic al declarației a fost completat cu secțiuni noi privind declararea averii și intereselor personale. Reamintim, subiecții declarării care dețin semnătura electronică, pot depune declarația în format electronic, prin accesarea declarației on-line.

Astfel, demnitarii de stat și funcționarii publici își pot declara bunurile mobile și imobile, atât din țară, cât și din străinătate, indicând inclusiv valoarea reală de pe piață, dar și motivarea diferenței dintre valoarea bunului și valoarea de piață a bunului. Totodată, aceștia sunt obligați să completeze și datele despre serviciile pe care le-au procurat în perioada de declarare, dacă acestea depășesc suma totală de 10 salarii lunare medii pe economie. La declararea activelor financiare, subiecții declarării vor indica și informațiile despre bunurile virtuale, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește, la fel, 10 salarii medii lunare pe economie.

Pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese în termenele prevăzute de lege se aplică sancțiuni în mărime de la 3000 la 4500 lei, iar pentru nedeclararea averii, includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, funcționarii riscă să devină subiecții unei proceduri de control sau a unei cauze sub aspect penal/fiscal.

Potrivit Raportului de activitate al ANI, în perioada 1 ianuarie-31 marti 2021, în SIA „e-Integritate” au fost înregistrate 65232 declarații de avere și interese personale, dintre care 57028 declarații anuale, 4337 depuse la eliberarea din funcție, 3867 la angajare, iar alte 6052 de declarații au fost prezentate după rectificare.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.