Drept penal şi contravenţional

A fost modificată Legea cu privire la avocatură. Greva avocaților continuă cu unele excepții
24.01.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 21 ianuarie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în lectura a două, modificarea Legii cu privire la avocatură.

Astfel, a fost modificat art. 52 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură, care va avea următoarea redacție:

“Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 – 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de săvârșirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acțiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”. 

În aceeași zi, Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a adoptat Hotărârea nr. 05-01/21.01.2022, prin care s-a decis continuarea grevei avocaților, cu următoarele excepții de la restricțiile introduse în acțiunile de protest în perioada 20-24 ianuarie 2022:
– acțiunea procesuală de reținere;
– judecarea demersurilor privind aplicarea/prelungirea măsurilor preventive de arest; arest la domiciliu și controlul judiciar;
– custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor;
– cauzele judiciare cu privire la violența în familie.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.