Flux noutăţi

Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2022-2028
27.01.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova 2022-2028, examinat de Executiv în ședința din 26 ianuarie curent, obiectivele principale pentru Republica Moldova sunt Creșterea competitivității și ocupării forței de muncă din regiuni, sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii și pe îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor de coordonare și implementare a politicii naționale de dezvoltare regională
Strategia prevede o serie de măsuri, printre care:
  • consolidarea rolului și funcțiilor orașelor în calitate de motoare de creștere a competitivității regiunilor;
  • îmbunătățirea mediului antreprenorial în regiuni;
  • identificarea și promovarea specializării inteligente în regiuni;
  • cooperarea regională şi transfrontalieră;
  • dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiuni;
  • eficientizarea operațională a cadrului de implementare;
  • consolidarea mecanismului de finanțare al proiectelor de dezvoltare regională;
  • operaționalizarea Regiunii de Dezvoltare Chișinău.
Ca urmare a implementării acestor măsuri, autoritățile speră la creșterea ponderii PIB național produs în afara mun. Chișinău de la 42% până la 55%, precum și la sporirea coeficientului de implementare și de valorificare a proiectelor din Documentul Unic de Program în comparație cu ciclul precedent (2016- 2020) de la 50% la 100%, eliminând astfel noțiunea de proiecte nelansate sau nevalorificate.
Totodată, ca rezultate sunt preconizate dotarea locuințelor din regiuni cu servicii publice de apeduct din surse sigure de apă la minim 80%, precum și dotarea locuințelor cu servicii publice de canalizare (minim 50%)  și sporirea accesului populației la serviciul de colectare a deșeurilor municipal (minim 45%).
Implementarea SNDR 2022-2028 va avea la bază finanțările prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, alocările disponibile prin alte fonduri sectoriale, contribuțiile autorităților publice locale, precum și oportunitățile de finanțare prin intermediul partenerilor internaționali de dezvoltare.
Potrivit notei proiectuluipentru prima perioadă de implementare a SNDR, în Documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024 sunt incluse proiecte cu un cost estimat la 1,5 mld. lei.
Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2022-2028 reprezintă viziunea strategică și prioritățile Guvernului de abordare a dimensiunilor teritoriale, a intervențiilor sectoriale, precum și relațiile instituționale care să faciliteze parteneriatul dintre autoritățile publice centrale și locale.

Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.