Republica Moldova și România au semnat un Plan de acțiuni în domeniul justiției
14.02.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 11 februarie 2022, Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, și secretarul de stat al Ministerului Justiției al României, George Cătălin Șerban, au semnat cel de-al treilea Plan de acțiuni în domeniul justiției, potrivit unui comunicat.

Documentul a fost semnat după ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, care s-a desfășurat la Chișinău. Planul de acțiuni a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției, dar și de necesitățile Republicii Moldova orientate spre reforma sistemului de justiție, lupta cu marea corupție și consolidarea statului de drept.

„Consider că acțiunile de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, dar și schimbul de bune practici privind activitatea instanțelor judecătorești vor aduce plus valoare reformei sistemului nostru de justiție. De asemenea, experiența colegilor din România este foarte importantă și când vorbim de asigurarea accesului la justiție echitabilă și transparentă. În acest sens, este binevenită preluarea de bune practici pentru buna funcționare a sistemului penitenciar, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiție”, a afirmat ministrul Justiției al Republicii Moldova.

Conform Planului, pentru următorii trei ani sunt prevăzute mai multe acțiuni, care urmează a fi realizate în comun de către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României, cum ar fi: schimb de bune practici şi informații în domeniul evidenței şi analizei statisticii judiciare privind activitatea instanțelor judecătorești; acțiuni comune de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate; preluarea bunelor practici şi acordarea suportului tehnic sistemului penitenciar din Republica Moldova, în mod special pe aspectele ce țin de evaluarea funcționalității sistemului administrației penitenciare, asimilarea bunelor practici de management a resurselor, automatizarea și digitalizarea proceselor în cadrul sistemului administrației penitenciare prin utilizarea tehnologiilor avansate, elaborarea programului de reducere a violenței în penitenciare etc.; oferirea asistenței administrative sistemului de probațiune ș.a.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.