Flux noutăţi

BNM a majorat rata de bază până la 10,5%
16.02.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 15 februarie 2022, conform unui comunicat publicat de Banca Națională a Moldovei, Comitetul executiv al BNM, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

  1. Se majorează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,00 puncte procentuale de la 8,50 la sută până la nivelul de 10,50 la sută anual.
  2. Se majorează ratele de dobândă:
    a) la creditele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual;
    b) la depozitele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 6,50 la sută până la nivelul de 8,50 la sută anual.
  3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 30,0 la sută din baza de calcul.

În motivarea hotărârii, BNM stabilește că la baza ajustării prognozei stau factorii de natură proinflaționistă, precum inflația importată, creșterea prețurilor internaționale la produsele alimentare, resursele energetice și petrol, cererea internă pozitivă, o eventuală majorare a tarifului la energia electrică pe parcursul trimestrelor I și II 2022, ajustarea accizelor, alături de efectul bazei anuale joase. În luna ianuarie 2022 comparativ cu perioada similară a anului precedent, creditele noi acordate în moneda națională au sporit cu 55,3 la sută, alertând despre necesitatea menținerii caracterului restrictiv al politicii monetare în vederea atenuării presiunilor asociate procesului de creditare asupra creșterii în continuare a prețurilor de consum. Astfel, decizia respectivă de politică monetară este orientată spre temperarea ritmurilor de creștere a creditelor pe seama majorării costurilor asociate, stimularea economisirii în detrimentul consumului imediat, precum și diminuarea presiunilor asupra deprecierii monedei naționale ca urmare a sporirii deficitului contului curent și balanței comerciale, alături de atenuarea efectului de dolarizare a depozitelor.

Totodată, BNM menționează că la 16 februarie curent intră în vigoare pct. 3 al HCE al BNM nr. 2 din 13.01.2022 aferent majorării normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 februarie 2022 – 15 martie 2022 – cu 2,0 puncte procentuale, stabilindu-se în mărime de 28,0 la sută din baza de calcul.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.