Fiscalitate

Monitorizarea prețurilor pentru produsele social-importante
17.02.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Subiectul prețurilor produselor, de curând, a devenit unul sensibil.

În ceea ce privește prețurile produselor social-importante, a căror listă este prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante, Serviciul Fiscal de Stat este autoritatea care monitorizează modul de formare a acestora.

Astfel, pentru produsele social-importante se stabilește următorul mod de formare a prețurilor de comercializare pe piața internă:

  • produsele social-importante se comercializează la prețuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 20%, cu excepția pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăși 10%;
  • pentru produsele social-importante, atât din import cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unitățile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 40% cumulativ de la prețul de achiziție/prețul de livrare.

Pe parcursul anului 2021 au fost efectuate 216 controale fiscale prin metoda verificării operative la contribuabilii ce practică genul de activitate comerț cu amănuntul/ridicata al mărfurilor social-importante, în scopul verificării respectării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social-importante.

Conform procedurii legale, materialele aferente controalelor fiscale prin metoda de verificare parțială au fost remise pentru examinare în adresa Inspecției Financiare, ca rezultat suma amenzilor aplicate și venitului ilicit obținut a constituit 909 025,30 lei.

În conformitate cu Planul de activitate și atribuțiile funcționale ale Serviciului Fiscal de Stat, segmentul dat este unul prioritar și pentru anul 2022, fiind asigurată monitorizarea continuă a contribuabililor privind respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 774 din 20 iunie 2016.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.