Joi, 17 februarie 2022, proiectul de lege care prevede verificarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în colegiile specializate din cadrul acestora a fost votat în lectură finală. Documentul a fost susținut cu votul a 54 de deputați, potrivit unui comunicat.
Modificările legislative adoptate au scopul creării unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Reieșind din specificul Comisiei de evaluare, precum și din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă.
Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.
Comisia va verifica integritatea candidaților, în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.
Proiectul de lege va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31 decembrie 2022.
Aflaţi mai mult despre Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, CSM, CSP, Parlamentul Republicii Moldova
Lasă un răspuns