Flux noutăţi

UPDATE: A fost publicată Dispoziția. CSE a decis luarea unor noi măsuri în domeniul justiție, în contextul stării de urgență, care afectează activitatea instanțelor de judecată și organelor de urmărire penală
03.03.2022 | JURIDICE MOLDOVA

UPDATE:
Pe pagina oficială a Guvernului Republicii Moldova a fost publicată Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a RM nr. 5 din 2 martie 2022.
Dispoziția este disponibilă aici.
***
La data de 2 martie 2022,  Comisia Situații Excepționale a decis stabilirea unor măsuri în domeniul justiției, pe perioada stării de urgență.
Astfel, a fost suspendată examinarea de către instanțele de judecată a cauzelor civile, a acțiunilor în contencios administrativ.
Excepția o constituie cauzele civile:
✔️privind eliberarea ordonanțelor de protecție;
✔️privind luarea în custodie publică a străinilor și de prelungire a duratei acesteia;
✔️privind confiscarea averii nejustificate în folosul statului;
✔️privind încuviințarea spitalizării forțate și tratamentului forțat;
✔️privind aplicarea măsurilor asiguratorii; privind încasarea pensiei de întreținere a copiilor;
✔️privind instituirea măsurilor de ocrotire judiciară.
Judecarea cauzelor civile suspendate va fi reluată din oficiu după încetarea stării de urgență.
Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de instrucție se va desfășura numai cu privire la cauzele:
✔️în care s-a dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și a martorilor;
✔️cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele în care sunt implicate, în calitate de parte vătămată persoane minore;
✔️a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea bănuitului, învinuitului sau a inculpatului, generează riscuri iminente de comiterea a noi infracțiuni și/sau continuarea activităților criminale, reținerea în flagrant, eficiența măsurilor speciale de investigare, precum și cele privind audierea anticipată.
În baza deciziei CSE vor fi suspendate și procedurile de executare silită, cu excepția celor care țin de urmărirea sumelor ce urmează a fi făcute venit la stat; pensiei de întreținere; sumelor pentru repararea prejudiciilor cauzate prin vătămarea integrităţii corporale, prin o altă vătămare a sănătăţii sau prin deces; privind încasarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi a altor prestaţii de asigurări sociale prevăzute de lege etc.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.