Procedură civilă
 

Cheltuielile pentru efectuarea expertizei judiciare sau extrajudiciare, în scopul instituirii unei măsuri de ocrotire, ar putea fi achitate de către stat
07.03.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 3 martie 2022, Guvernul Republicii Moldova a informat că susține inițiativa legislativă prin care se propune ca, în cauzele civile, cheltuielile pentru efectuarea expertizei judiciare sau extrajudiciare în scopul instituirii măsurii de ocrotire să fie finanțate din contul bugetului de stat.

Mai exact, este vorba de propunerea de modificare a art. 75 alin. (5) din Legea cu privire la expertiza judiciară și statutul expertului judiciar, care prevede că „plata pentru expertizele judiciare în cauzele civile se face anticipat de către partea care a solicitat expertiza, fapt menţionat în actul de dispunere a expertizei judiciare”.

Conform avizului Guvernului, articolul menționat mai sus conține prevederi generale cu privire la plata pentru serviciile de efectuare a expertizei judiciare în raporturile de drept civil. Pentru a nu crea un vid legislativ în ce privește plata pentru efectuarea expertizei judiciare în cauzele civile, altele decât cele în care se solicită instituirea măsurii de ocrotire, se propune excluderea cuvintelor „în cauzele civile” din alin. (5) și completarea art. 75 cu un alineat nou – „(51) Cheltuielile pentru efectuarea expertizei judiciare sau extrajudiciare, în scopul instituirii unei măsurii de ocrotire, sunt finanțate din contul bugetului de stat”.

„Scopul acestor modificări, așa cum a menționat și autorul, este îmbunătățirea sistemului de ocrotire judiciară prin oferirea gratuită a expertizei judiciare și extrajudiciare persoanelor care suferă de boli psihice grave. În prezent, sunt frecvente cazurile când în instanțele de judecată se adresează petiționari pentru instituirea măsurilor de ocrotire în privința rudelor sau altor persoane, fără raportul de expertiză extrajudiciară psihiatrică a persoanei în privința căreia se solicită instituirea măsurii de ocrotire. Și asta pentru că, atât persoana care solicită măsura de ocrotire, cât și cea în privința căreia se solicită fac parte din pături social-vulnerabile, care nu dispun de mijloace financiare pentru a achita costul unei expertize judiciare”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței Guvernului.

Proiectul de lege implică cheltuieli bugetare în mărime de aproximativ 350 de mii de lei anual, care vor fi acoperite din contul și în limita bugetului Ministerului Sănătății.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.