Flux noutăţi

Procedura de subvenționare a locurilor de muncă acordate de angajatori șomerilor ar putea fi modificată
16.03.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Procedura de subvenționare a locurilor de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1276/2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă, va fi modificată.  Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat, fiind considerat ca anunțat și pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică.  Potrivit documentului, condiția stabilită anterior ce ține de lipsa datoriilor beneficiarului de subvenții față de bugetul public național pentru anul precedent poate fi exclusă.

Anexa nr.5 la HG nr.1276/2018 va prevedea că subvenția neimpozitabilă se plătește angajatorilor de către Agenția Națională a Forței de Muncă, în baza contactului încheiat între angajator și subdiviziunea teritorială, lunar, până la data de 15 a lunii următoare, în sumă egală cu 80% din cuantumul salariului de bază, conform contractului individual de muncă a angajatului, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare șomer angajat. Astfel, cuantumul subvenției va fi majorat de la 30% la 50% din salariul mediu pe economie.

Totodată, angajatorul nu va fi obligat să restituie subvenția primită pentru crearea locului de muncă în cazul în care va desface contractul individual de muncă cu persoana angajată înainte de expirarea a 18 luni de la data angajării în cazul în care rezultatul perioadei de probă va fi nesatisfăcător.
La fel, în cazul desfacerii contractului de muncă cu persoana pentru care a fost subvenționat locul de muncă din motivul rezultatului nesatisfăcător al perioadei de probă, plata subvenției va înceta.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.