Comunicate

Guvernul susține inițiativa legislativă privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării
03.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 27 aprilie 2022, Ministerul Justiției a informat că proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost avizat pozitiv astăzi de către Guvern. Conform acestuia, dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise.

Inițiativa legislativă prevede operarea modificărilor la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea comunicațiilor electronice, Codul serviciilor media audiovizuale, Codul penal, Codul contravențional, Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război. Documentul prevede definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

De asemenea, se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping-ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual. Proiectul mai prevede stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale. Conform inițiativei legislative, persoanele fizice și juridice, care dețin pagini web, vor fi obligate să plaseze informațiile de contact la un loc vizibil, care ar permite identificarea lor.

Proiectul de lege urmează să fie examinat de către Parlament în lectura a doua. Revizuirea cadrului normativ în vederea contracarării fenomenului de răspândire a dezinformării și a informațiilor care afectează securitatea spațiului informațional public se regăsește în Strategia securității informaționale a Republicii Moldova pentru anii 2019-2024 și în Planul de acțiuni privind implementarea acesteia.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.