Digitalizarea mediului rural – vești promițătoare ale Agenției de Guvernare Electronică
03.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Agenția de Guvernare Electronică a invitat primarii din localitățile rurale din țară la webinar-ul dedicat consultărilor cu privire la posibilitatea extinderii Proiectului Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice.

Circa 20 de reprezentanți ai autorităților publice locale, care și-au manifestat interesul pentru aderarea la Proiectul Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice, au participat la discuții cu directorul Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc și cu managerul portofoliului APL, Tatiana Sincovschi, despre oportunitatea autorităților publice din localitățile rurale de a deveni parte a proiectului  Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice și de a aduce inovația în primărie.

De asemenea, participanților li s-a adus la cunoștință condițiile de eligibilitate pentru participarea la proiectul menționat, iar discuțiile s-au axat pe avantajele modernizării activității de prestare a serviciilor publice și beneficiile incontestabile pentru populația de la sate.

Printre acestea se exemplifică:

  • îmbunătățirea accesului la serviciile publice;
  • sporirea eficienței și calității serviciilor;
  • creșterea gradului de satisfacție a cetățenilor față de prestarea serviciilor publice;
  • servicii accesibile aproape de locul de trai;
  • alfabetizare digitală în vederea accesări serviciilor electronice pentru populația de la sate.

„Avem condiții clare de eligibilitate, deoarece aceasta este o activitate destul de responsabilă în care urmează să prestăm servicii publice către populație, într-o altă manieră, conform unor standarde înalte de calitate, iar aceasta înseamnă un angajament pe care și-l va asuma APL în acest proces”, a menționat Olga Tumuruc, directorul Agenției de Guvernare Electronică.

Totodată, coordonatoarea proiectului Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice, Tatiana Sincovschi, a îndemnat autoritățile locale să completeze formularul de participare în acest proiect și să-l expedieze în adresa Agenției de Guvernare Electronica, responsabilă pentru a colecta și a examina expresiile de interes din partea APL, după care vor urma alte etape de selectare a primăriilor care vor beneficia de suport prin intermediul proiectului MGSP, finanțat de către Grupul Banca Mondială.

„Acum e momentul potrivit pentru a aduce inovația în primărie. Avem obligația de a oferi locuitorilor de la sate acces fără bariere la o gamă largă de servicii publice, fără obligativitatea de a se deplasa în centrele raionale. Aceștia trebuie să primească totul de la primărie, este obligația autorităților publice să acorde toată asistența necesară populației, în conformitate cu cerințele progresului tehnologic”, a declarat Tatiana Sincovschi.

La webinar au participat reprezentanți ai Consiliului Autorităților Locale din Moldova, Biroului Relații cu Diaspora, reprezentanți ai bibliotecilor publice, precum și primari și specialiști în primării din diferite zone ale țării.

Amintim că în luna decembrie 2021 a început procesul de pilotare a modelului Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice, în cadrul a 17 primării din localități rurale ale Republicii Moldova, iar proiectul urmează a fi extins până în 2023.

Pentru a beneficia de suport pentru crearea Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice în localitatea pe care o administrați, vă invităm să studiați Hotărârea de Guvern nr. 322 din 10.11.2021 cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice.

 

 


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.