Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală anunță lansarea Raportului anual, care reflectă activitatea complexă și multilaterală a instituției pe parcursul anului 2021.
Anul 2021, deși marcat încă de pandemia Covid-19, a permis buna desfășurare a procedurilor de examinare a solicitărilor și acordare a protecției juridice pentru obiectele de proprietate intelectuală (OPI) și optimizarea unora din acestea, încheierea unor noi acorduri de colaborare, consolidarea cooperării internaționale și regionale, organizarea unor evenimente naționale și internaționale importante (preponderent în format online), continuarea procesului de armonizare a cadrului normativ în domeniul PI.
Raportul cuprinde date statistice elocvente și concludente despre rezultatele obținute în 2021, prezentate într-un format dinamic, pe fiecare segment de activitate al AGEPI, și anume: activitatea de brevetare/înregistrare a OPI, activitatea în domeniul juridic, promovarea și relațiile internaționale, managementul instituțional.
În anul 2021 s-a observat o creștere a numărului de cereri de acordare a protecției OPI: 5812 cereri, comparativ cu 5705 în 2020. În aceeași perioadă s-a menținut tendința de creștere la capitolul Depunerea online a cererilor și documentelor conexe prin serviciul e-agepi.md: de la 2038 în anul 2020 la 2305 în 2021. Cererile de acordare a protecției și de reînnoire a protecției pentru marcă – cel mai solicitat obiect de proprietate intelectuală, au înregistrat o creștere de 1,94% față de perioada anterioară atât pe procedura națională, cât și prin procedura internațională. Există creștere și în domeniul brevetării, astfel a crescut numărul brevetelor și brevetelor de scurtă durată, care constituie 69 și 109, respectiv, față de 44 și 89 în 2020. Situația cu referire la celelalte obiecte de proprietate intelectuală s-a menținut la nivelul anilor precedenți.
Dincolo de statistici, Raportul mai conține informații despre realizările principale ale anului 2021, precum: aprobarea Planului de Dezvoltare Strategică al AGEPI pentru anii 2022-2024; alegerea reprezentantului Republicii Moldova, Ambasadoarei Tatiana Molcean, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizaţii Internaționale cu sediul la Geneva, în calitate de președinte al Adunării generale a OMPI pentru anii 2022-2023; semnarea Planului de acțiuni privind colaborarea bilaterală cu OEB pentru bienala 2022-2023, implementarea Proiectului KnowING IPR „Promovarea inovației în regiunea Dunării prin ingineria cunoașterii și managementul drepturilor de PI”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Transfrontalier Dunărea etc.
Printre cele mai remarcabile evenimente au fost menționate: concursul în domeniul PI pentru tineri, reuniunea la nivel înalt EUIPO – țările din Balcani și Republica Moldova, întâlnirea bilaterală a delegației Republicii Moldova cu Directorul general al OMPI, Expoziția Internațională Specializată INFOINVENT, ediția a XVII în format online, conferința Internațională Inovațională „Inteligența Artificială, Inovațiile și Proprietatea Intelectuală” etc.
Spre final, sunt prezentate și acțiunile prioritare ale AGEPI pentru anul 2022, menite să contribuie la dezvoltarea și creșterea performanțelor în toate domeniile de competență și să asigure continuitatea și finalitatea procesului de implementare a Planului de Dezvoltare Strategică al AGEPI.
Raportul anual de activitate al AGEPI pentru anul 2021 poate fi consultat la următoarea adresă: https://agepi.gov.md/ro/raport-anual/raport-anual-2021
Aflaţi mai mult despre Agentia Proprietății Intelectuale
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.