În data de 09.05.2022, Avocatul Poporului, angajații Oficiului Avocatului Poporului, membrii Consiliului pentru prevenirea torturii au fost implicați în monitorizarea modului de organizare a întrunirilor desfășurate în contextul marcării Zilei Victoriei, Zilei Europei în localitățile: Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul, Anenii Noi.
Constatările monitorilor se referă la:
– Caracterul pașnic al întrunirilor. Incidentele minore fiind prompt soluționate de către polițiști și carabinieri. Principiile internaționale în materia Drepturilor Omului clarifică, în acest context, statul și agenții săi au obligația și responsabilitatea de a respecta și de a proteja Libertățile Individului, fapt corelat obligației de a nu interveni pentru a restricționa drepturile oamenilor – obligația negativă; obligației de a lua măsurile necesare pentru a proteja și facilita exercitarea drepturilor oamenilor – obligația pozitivă.
Se atestă, dreptul la libertatea întrunirilor este facilitat în realizare prin implicarea organelor de forță, angajați a asigura ordinea și securitatea publică.
De asemenea, organele de forță sunt cele care detensionează rapoartele dintre contramanifestanți, prezentând astfel elementele cheie al corectitudinii desfășurării întrunirilor.
– Lipsa aplicării măsurilor coercitive asupra manifestanților. Apelarea la instrumentele de imobilizare fizică se utilizează în contextul întrunirilor doar în situații de gravă abatere, doar în ultim caz și doar dacă au fost epuizate căile amiabile de soluționare ale conflictului. Relevant aspectului devine conștientizarea de către autoritățile de forță a specificului întrunirilor, a scopurilor urmărite. Capacitatea de anticipare și de evaluare dinamică a riscurilor prezintă o altă abilitate a organelor de forță, asociată cu instrumentele de menținere a ordinii publice. Prin prisma principiilor internaționale în materia Drepturilor Omului se punctează necesitatea prevalării dialogului dintre participanții la întruniri și organele de forță.
– Implicarea masivă a copiilor însoțiți de către adulți pe perioada întrunirii. În acest context fiind evidențiată echiparea cu uniforme militare și ideologizarea acestora. Prevederile art. 15 ale Convenției ONU punctează cu privire la Drepturile Copilului – Statele recunosc dreptul copiilor de a organiza și de a participa la întruniri pașnice, însă urmează a lua în calcul vulnerabilitatea copiilor în interiorul anumitor manifestații, impunând astfel organelor de forță să-și anticipeze și să-și ajusteze tacticile operaționale aplicative speței.
– Absența, pe scară largă, a simbolurilor interzise. Indicatorul de conformare, mobilizat de probabilitatea survenirii răspunderii contravenționale, a asistat buna desfășurare a întrunirilor, fiind ocolite, în acest context, disensiunile, provocările.
– Atestarea caracterului organizat al întrunirii, fiind dispuse mijloace de transport, texte de scandare, orânduiri ale fluxului de persoane. Conceptul de libera întrunire însumează libertatea decizională de vociferare, de deplasare, de aderare, în contextul marcării Zilei Victoriei s-au remarcat indicatori ai pregătirii intense, dirijate a evenimentului, unii dintre participanți fiind confuzi în partea ce ține de acțiunile care urmează să le întreprindă, fiind în așteptarea unor mentori.
– Lipsa incidentelor grave de ciocnire dintre manifestanți cu viziuni distincte. Deși în contextul întrunirilor au fost prezenți manifestanți cu viziuni contradictorii, altercații sau alte forme agresive de conduită nu au fost înregistrate. Organele de forță fiind implicate activ în menținerea ordinii publice.
Avocatul Poporului apreciază maniera în care a fost organizată marcarea Zilei Victoriei, fiind recunoscător autorităților publice care au adoptat poziții responsabile, echilibrate și ajustate respectării Drepturilor Omului.
Aflaţi mai mult despre Avocatul poporului
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.