Flux noutăţi

Precizările Ministerului Justiției cu referire la recentele modificări propuse la Legea privind accesul la informație
12.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 11 mai 2022, Ministerul Justiției a venit cu unele precizări cu referire la modificările propuse la legea privind accesul la informație. Scopul de bază al proiectului de lege inițiat în 2018 care se referă la ajustarea cadrului normativ conex Codului administrativ, constă în modificarea a 53 de legi în vederea aducerii acestora în concordanță cu prevederile Codului administrativ, adoptat în anul 2018.

Modificările propuse la Legea nr. 982/2000 privind accesul la informație au drept scop doar aducerea în concordanță a acesteia cu prevederile Codului administrativ, ajustările fiind de ordin tehnic. Ministerul Justiției precizează că în prezent, un șir de prevederi din Legea privind accesul la informație sunt în conflict cu prevederile Codului administrativ, și nu sunt aplicabile la modul practic. Și asta pentru că în practica jurisprudențială instanțele de judecată dau prioritate normelor Codului administrativ în detrimentul celor conținute în Legea privind accesul la informație.

Totodată, Ministerul Justiției conștientizează pe deplin importanța asigurării accesului la informație și nu urmărește o îngrădire a acestui drept. De aceea, la începutul acestui an, Ministerul Justiției a constituit un grup de lucru interinstituțional, din care fac parte experți ai Uniunii Europene și reprezentanți ai organizațiilor reprezentative ale mass-media (Asociația Presei Independente, Freedom House), care lucrează la elaborarea unui proiect amplu de modificare a Legii privind accesul la informație, în corespundere cu prevederile Convenției Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale și alte standarde internaționale (Convenția de la Tromsø). Mai mult, revizuirea cadrului legal pentru asigurarea accesului la informația de interes public se regăsește atât în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, cât și în Planul de acțiuni al Ministerului Justiției pentru anul 2022.

Pentru a asigura accesul mass-media la informații și pentru a evita orice fel de interpretări eronate ale legislației, Ministerul Justiției consideră oportun ca ambele proiecte de legi să fie adoptate concomitent de către forul legislativ. Astfel, proiectul de lege privind ajustarea cadrului conex Codului administrativ va asigura exclusiv ralierea generică a Legii privind accesul la informație la procedurile consacrate în Codul administrativ. În același timp, proiectul (separat) de modificare a Legii privind accesul la informație ar urma să stabilească mai detaliat regulile de acces la informația de interes public, inclusiv derogările de la prevederile Codului administrativ, asigurându-se totodată că proiectul dat, odată adoptat, se va aplica prioritar Codului administrativ atât în contextul în care ar comportă un caracter special, cât și ar reprezenta actul normativ mai nou.

Mai multe informații pot fi găsite la acest link.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.