Flux noutăţi

Siguranța cetățenilor – țintă a digitalizării proceselor în domeniul afacerilor interne
17.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Pentru a monitoriza nivelul de pregătire a subdiviziunilor pentru a digitaliza procese și servicii prestate de către MAI, la data de 28 aprilie 2022, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședința de analiză a raportului prezentat de Serviciul Tehnologii Informaționale (STI) al MAI, iar pe data de 11 mai, Ministrul a realizat o vizită tehnică de monitorizare a nivelului de pregătire a sistemelor informaționale și a procedurilor de lucru.

Monitorizarea drumurilor publice și reducerea incidenței accidentelor cu traumatizări și persoane decedate, este punctul de pornire, care va contribui la ridicarea gradului de securitate în trafic și pe străzi. Drept exemplu, pe traseul din arealul localităților Peresecina-Pelivan-Step-Soci, din r. Orhei, până la instalarea camerelor de supraveghere, numărul persoanelor traumatizate timp de un an ajungea la 35 în anul 2013, urmând ca în decurs de 3 ani această cifră să se reducă la 0. Concomitent, cele 23 posturi de monitorizare video și 36 de camere de supraveghere, instalate pe tot teritoriul țării, au ajutat în analiza a peste 100 de cazuri de delicte, prin care au fost identificați bănuiții și direcțiile de deplasare sau modul de lucru.

Totodată, Ministrul Afacerilor Interne a trasat directiva de a optimiza o serie de procese clasic corelate de hârtie, ce ar spori viteza de lucru și ar contribui la fortificarea accesului social la date de interes public. Printre aceste instrumente enumerăm e-dosar și e-cazier, care vor putea fi accesate de cetățenii de peste hotarele țării, prin pagina cabinetului personal de pe portalul guvernamental https://mcabinet.gov.md.

Serviciul Tehnologii Informaționale, în calitate de instituție responsabilă de administrarea, menținerea și dezvoltarea infrastructurii de tehnologie a informației și comunicațiilor a MAI, prestarea serviciilor ce țin de eliberarea actelor și informației din domeniile sale de activitate, precum și implementarea politicii statului în domeniul aferent tehnologiei informației și comunicațiilor, are în implementare proiecte ale căror scop este sporirea siguranței cetățenilor, asigurarea transparenței activității MAI și reducerea timpului de reacție la solicitări.

Miza dezvoltării afacerilor interne în planurile strategice ale MAI sunt strâns corelate de digitalizarea proceselor de lucru, astfel, fiind optimizate costurile în prelucrarea documentelor, facilitarea procesului de accesare a datelor istorice, centralizarea sigură și accesul la distanță a dosarelor penale/contravenționale documentate în diferite zone geografice, cu interconectarea accesului la probe, date, suspecți și victime.

Ministrul a subliniat importanța digitalizării proceselor în domeniul afacerilor interne, ca parte a unui proces amplu global, de tranziție de la tehnologiile analog la procese digitale contemporane, care vor permite identificarea riscurilor, intervenția în forță prin calcule de precizie maximă în înlăturarea efectelor și prevenirea manifestării comportamentului delicvent.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.