Flux noutăţi

Raportul la proiectul de lege care va aduce mai multă transparență în publicitatea creditelor a fost aprobat de Comisia economie, buget și finanțe
19.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 18 mai 2022, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la un proiect de lege care vine să reglementeze condițiile privind publicitatea creditelor.

Conform comunicatului, inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și urmărește o informare corectă și o transparență mai mare în publicitatea creditelor, pentru a evita debusolarea consumatorului în procesul de selectare a ofertelor.

Printre prevederile proiectului se regăsește obligativitatea de a afișa  dobânda anuala efectivă, mărimea literelor și cifrelor fiind cel puțin de trei ori mai mare decât mărimea literelor restului textului.

Suplimentar, se propune interzicerea dobânzii flotante pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie.

În cazul diminuării ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor de la un an până la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.

Proiectul de modificare a Legii privind contractele de credit pentru consumatori, Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codului civil va fi prezentat pentru dezbateri în plenul Parlamentului.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.