Conform publicației “Monitorul Fiscal FISC.MD”, lista genurilor de activitate premise pentru desfășurare în cadrul Parcului pentru tehnologia informaţiei ar putea fi extisă cu cele ce au tangență cu domeniul IT. Prevederile se conțin în proiectul de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei. Documentul este expus pentru consultări publice și vine cu propuneri de modificare a Legii nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.
Astfel, art.8 din Lege, în care sunt stabilite activitățile principale desfășurate în IT parc, poate fi suplinit cu următoarele genuri de activitate, conform CAEM-2:
- activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (59.11);
- activități de post-producție cinematografică, video şi de programe de televiziune (59.12);
- activități de realizare a înregistrărilor audio şi activități de editare muzicală (59.20), limitate la înregistrări originale de sunet (59.20.13);
- activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea (71.12), limitate la servicii de proiectare tehnică pentru instalații industriale și manufacturiere (71.12.17).
Conform notei proiectului, la moment aceste activități se remarcă fie prin absență, fie prin prezența minimă în mediul antreprenorial din Republica Moldova. Autorii consideră că dacă nu se intervine cu politici eficiente pentru a schimba situația, profesioniștii din domeniile menționate vor emigra în continuare în alte state sau vor activa în RM direct cu clienții străini, fără a avea relații de muncă înregistrate potrivit legislației aplicabile. Astfel, modificările propuse urmează să ofere un mediu atractiv pentru activitățile din industria creativă, care utilizează echipamente specializate de înaltă performanță.
Totodată, în vederea creării previzibilității mediului de afaceri pe termen lung pentru investitorii autohtoni şi cei străini în domeniul IT, se propune extinderea termenului de funcționare a parcului IT de la 10 ani, după cum prevede la moment art. 9 al Legii, până la 20 de ani, ceea ce va atrage şi mai multe investiții și relocări de afaceri.
Conform datelor, în cadrul Moldova IT park activează 182 de companii cu investiții străine din 40 de țări. Veniturile realizate de către rezidenții Moldova IT Park în anul 2021 au constituit 6,88 mld. lei. Ponderea industriei IT în PIB a crescut de la 1,5% în anul 2016 la 3,6% în anul 2020.
Lasă un răspuns