Parlamentul European a aprobat atribuții mai largi pentru Europol
20.06.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Parlamentul European a informat că a aprobat atribuții mai largi pentru Europol, în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, în contextul provocărilor aduse de transformarea digitală și de pandemia Covid-19.

Având ca obiectiv sprijinirea și întărirea cooperării între forțele de ordine din statele UE, Europol este împuternicit printre altele cu combaterea terorismului, a traficului de droguri, spălării de bani, traficului de ființe umane, abuzurilor și exploatării sexuale.

A existat o creștere vizibilă a criminalității cibernetice din cauza unor factori precum noile tehnologii, globalizarea, interconectivitatea, transformarea digitală și, mai recent, pandemia. Aceste schimbări au complicat aplicarea legii în UE, ceea ce a dus la necesitatea procesării unor seturi mari de date și a utilizării criptării pentru a combate criminalitatea.

Parlamentul a mai cerut și în alte ocazii întărirea agențiilor UE, inclusiv Europol, pentru a face față provocărilor criminalității financiare și pe internet. În timpul primelor sesiuni plenare din mai și iunie, deputații au susținut propunerile de a acorda Europol mai multă putere de combatere a criminalității și terorismului. Acest lucru ar permite Europol să îmbunătățească schimbul de informații printr-o cooperare sporită cu actori din domeniul privat, o mai bună prelucrare a seturilor de date mari și complexe și prin consolidarea rolului agenției în cercetare și inovare privind aplicarea legii.

În cazuri ce implică conținut terorist sau de abuz sexual asupra copiilor, Europol va putea primi date de la companii private, de exemplu furnizori de comunicații. În prezent, Europol poate primi date de la părți private doar indirect. În plus, pentru a face față provocării cantității enorme de date, reforma stabilește reguli clare și o bază legală pentru prelucrarea seturilor de date mari și complexe.

Prin cercetare și inovare, Europol ar putea, de asemenea, să identifice noi tehnologii gata de a fi utilizate de organele de aplicare a legii și să le doteze cu instrumente IT moderne, cum ar fi inteligența artificială sau procesul decizional algoritmic.

Noile reguli vor permite, de asemenea, o cooperare consolidată cu țările din afara UE, cum ar fi primirea de date cu caracter personal din țări din afara UE, deoarece infracțiunile grave și terorismul au adesea ramificații în afara UE.

În plus, Europol va putea propune statelor membre să adauge în Sistemul de Informații Schengen (SIS) alerte din țările din afara UE despre suspecți și criminali, în special luptători străini. De asemenea, Europol și țările UE ar putea schimba mai multe informații cu ofițerii din prima linie despre mișcările teroriștilor care nu sunt cetățeni ai UE.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.