Flux noutăţi

Proiect de lege privind reducerea vârstei de pensionare a mamelor cu mulți copii
21.06.2022 | JURIDICE MOLDOVA

O inițiativă legislativă care prevede încurajarea natalității, prin reducerea vârstei de pensionare a mamelor cu mulți copii, a fost avizată pozitiv de membrii Comisiei economie, buget și finanțe.

Proiectul prevede ca pentru femeile care au născut și educat trei sau patru copii până la vârsta de opt ani vârsta de pensionare să fie redusă cu trei ani. În cazul femeilor care au născut și educat cinci și mai mulți copii până la vârsta de opt ani vârsta de ieșire la pensie ar urma să fie diminuată cu șase ani.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind sistemul public de pensii a fost susținut în unanimitate de membrii comisiei pentru aprobare în prima lectură.

Printr-un alt Proiect de asemenea, avizat pozitiv de comisie, se propune excluderea termenelor limită de depunere a actelor necesare pentru acordarea drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate și cea de urmaș. Astfel, ar urma să fie stabilită expres condiția că dreptul la pensie în primul caz se stabilește de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, în al doilea caz –  de la data emiterii deciziei de încadrare în grad de dizabilitate, iar în al treilea caz – de la data decesului întreținătorului.

Totodată, beneficiarului de pensie de dizabilitate nu îi va fi sistată plata pensiei din cauza neprezentării la reexpertizarea medicală, dacă neprezentarea a avut loc din motivul stării precare a sănătății, confirmată de către instituția medicală.

Un alt aspect al inițiativei legislative elaborate ține de pensia pentru limită de vârstă a asiguraților, care au realizat integral stagiul de cotizare până la 1 ianuarie 1999 și nu au activat în câmpul muncii după stabilirea dreptului la pensie. Se propune ca mărimea pensiei pentru limită de vârstă beneficiarilor respectivi să fie majorată cu 50%.

Cele două proiecte de lege urmează a fi prezentate pentru dezbateri în plen.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.