Indisponibilizarea bunurilor infracționale
05.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

În procesul indisponibilizării bunurilor infracționale, în cazul dispariției temeiurilor care au justificat emiterea ordinului de înghețare a bunurilor, șeful Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) va putea dispune anularea acestuia prin emiterea unui ordin. Efectele ordinului de înghețare vor înceta odată cu aplicarea măsurilor asiguratorii pe bunurile înghețate, prevede proiectul modificărilor și completărilor la Legea nr. 48/2017, elaborat de Ministerul Justiției și prezentat Parlamentului pentru aprobare.
O altă propunere de modificare prevede că ARBI va emite ordinul de înghețare a bunurilor infracționale pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare, în baza solicitării în scris a autorităților competente străine sau în cadrul delegațiilor parvenite de la organul de urmărire penală. La expirarea termenului, efectele ordinului de înghețare vor înceta de drept.
Includerea în Legea nr,48/2017 a acestor normelor, în opinia autorilor, va spori capacitatea ARBI de indisponibilizare a activelor în cont sau a mijloacelor de transport, care ușor pot fi transferate, extrase sau înstrăinate de către beneficiar până la soluționarea demersului procurorului de indisponibilizare a respectivelor bunuri.
Totodată, proiectul conține completări la Codul de procedură penală (CPP), scopul cărora este instituirea reglementării mecanismului de valorificare a bunurilor sechestrate, vor înlătura mai multe incoerențe legislative și vor asigura îmbunătățirea capacităților administrative ale ARBI în vederea atribuțiilor funcționale ce țin de identificarea, urmărirea, indisponibilizarea, valorificarea și recuperarea bunurilor infracționale.
Astfel, în condițiile prevăzute de art. 2071 din CPP, ARBI va putea solicita procurorului înaintarea demersului cu privire la valorificarea bunurilor sechestrate și scoaterea de sub sechestru a acestora către judecătorul de instrucție sau instanței care judecă cauza. CPP va stabili că asupra demersului procurorului judecătorul de instrucție va emite încheiere motivată în termen de cel mult 72 ore de la înaintarea demersului. Scoaterea bunului de sub sechestru se va dispune doar în cauza penală în cadrul căreia a fost dispusă valorificarea bunurilor sechestrate. Recursul se va examina în termen de 5 zile și va suspenda executarea încheierii.
Potrivit proiectului, încheierea de valorificare și scoaterea de sub sechestru a bunurilor sechestrate urmează a fi puse în executare de către ARBI, care asigură procedura de valorificare a acestora în condițiile regulamentului aprobat de Guvern și doar în cazul bunurilor transmise spre administrare conform art. 2296 din CPP. În temeiul încheierii de valorificare a bunurilor sechestrate și scoaterea lor de sub sechestru și după identificarea unui cumpărător, persoanele împuternicite cu drept de vânzare a respectivelor bunuri vor putea semna un antecontract, pe care îl vor prezenta ARBI nu mai târziu de ziua imediat următoare de la data semnării acestuia.

Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.