Flux noutăţi

Administratorii autorizați vor fi responsabilizați pentru a preveni abuzurile
14.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 13 iulie 2022, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la administratorii autorizați, care are scopul de a responsabiliza profesia de administrator autorizat.

Conform comunicatului, proiectul de lege propune extinderea subiecților care vor avea dreptul să sesizeze Comisia de autorizare și disciplină în privința faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale administratorilor autorizați. Astfel, orice membru al Comisiei de autorizare și disciplină sau orice persoană care participă la procesul de insolvabilitate va putea înainta Comisiei o sesizare motivată cu privire la faptele necorespunzătoare ale administratorilor autorizați.

De asemenea, proiectul prevede uniformizarea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în privința administratorilor. Astfel, sancțiunile vor putea fi aplicate în termen de 3 ani de la data săvârșirii tuturor abaterilor disciplinare.

Totodată, se propune o formulare mai clară a abaterilor disciplinare săvârșite de către administratorii autorizați și extinderea cercului de sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate. Astfel, se propune includerea suspendării de până la un an sau retragerii licenței, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către administratorii autorizați. În prezent, astfel de sancțiuni la modul practic sunt imposibil de aplicat.

O altă prevedere se referă la atribuirea către Comisia de autorizare și disciplină a competenței de constatare și sancționare a încălcărilor normelor deontologice comise de către administratorii autorizați.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului pentru examinare și adoptare.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.