Flux noutăţi

Președintele Consiliului Concurenței atrage atenția asupra problematicii nenotificării concentrărilor economice prin preluarea controlului indirect
20.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 30.06.2022, Consiliul Concurenței a emis Decizia nr. DCE 14/20-45, prin care a sancționat întreprinderea „Avia Invest” SRL pentru încălcarea art. 20 alin. (1) și (2) lit. b) și art. 22 alin (1) din Legea concurenței nr. 183/2012, cu amendă în mărime de 17 480 027,66 lei.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a analizat relațiile dintre întreprinderile „Avia Invest” SRL (întreprindere care din 2013 administrează complexul patrimonial al Aeroportului Internațional Chișinău) și „Aeroport Handling” SRL (prestează servicii de handling la sol la Aeroportul Internațional Chișinău).

A fost constatat faptul că între întreprinderile vizate a avut loc o operațiune de concentrare economică care nu a fost notificată Consiliului Concurenței, și care a constat în preluarea controlului indirect de către „Avia Invest” SRL asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL. Aceasta a avut loc în mai multe etape și a început în mai 2014.

Consiliul a constatat că controlul a fost dobândit prin relația de dependență economică a SRL„Aeroport Handling” față de SRL „Avia Invest”. Astfel de dependență a fost determinată, printe altele, de:

– contracte de locațiune a infrastructurii aeroportuare (infrastructură indispensabilă de activitatea SRL „Aeroport Handling” la prestarea serviciilor de handling la sol),
– contracte de împrumut (fără dobândă) acordate întreprinderii „Aeroport Handling” SRL și asociatului unic al acestuia, întreprinderii „Air Handling” SRL, și
– legături structurale – de ex., administratorul „Aeroport Handling” SRL a fost desemnat membru al Consiliului „Avia Invest” SRL.

Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Ghertescu, într-un comunicat pe Facebook a declarat că: ” Problema exercitarii controlului indirect asupra întreprinderilor este una destul de răspândită în Republica Moldova. Nu este deloc ușor de stabilit legăturile între întreprinderi, între diferite persoane fizice sau juridice, unele din ele des fiind stabilite/înregistrate în alte țări. Totodată, noi în continuu vom depune eforturi pentru a depista tranzacțiile nenotificate Consiliului. Scopul final este să prevenim potențialele distorsionari pe piață sau practici anticoncurențiale. Iar în cazul în care astfel de practici au avut loc, să le sancționăm.”


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.