Flux noutăţi

Conceptul noului Cod electoral, supus audierilor publice
26.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat, astăzi, audieri publice pe marginea proiectului noului Cod electoral. La ședință au participat deputați, reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, ai partidelor extraparlamentare și ai societății civile.

,,Este un proiect care vine să transpună în practică mai multe recomandări ale organizațiilor internaționale și, de asemenea, să racordeze legislația la adresele făcute de Curtea Constituțională în repetate rânduri”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Printre principalele prevederi ale proiectului figurează posibilitatea de a organiza alegeri, în unele circumscripții electorale, timp de două zile (sâmbătă și duminică). Acest lucru s-ar putea întâmpla în situații excepționale, cum ar fi pandemie sau stare de urgență, prin derogare de la regula generală.

Proiectul de lege mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizuale: retragerea dreptului de a difuza sau publica informații despre reflectarea alegerilor pe o perioadă de trei zile, amendă de până la 100 000 de lei, retragerea dreptului de a difuza publicitate comercială sau electorală pe o perioadă de până la șapte zile sau retragerea dreptului de a reflecta evenimentele din perioada sau campania electorală furnizorului de servicii media, care se sustrage de la executarea penultimei sancțiuni.

Autorii documentului mai propun reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale până la șapte persoane și permanentizarea funcției de președinte al consiliului electoral de circumscripție.

Proiectul Codului electoral va fi examinat în comisiile permanente, după care va fi propus spre aprobare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.