Flux noutăţi

Guvernul lansează consultările publice pentru proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare “Moldova 2030”
28.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 27 iulie 2022, Guvernul a anunțat că se propune pentru consultare și dezbatere publică Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”.

Conform comunicatului, în contextul actual extrem de dificil, Republica Moldova fiind afectată de crizele regionale și globale, Guvernul și-a propus definirea unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru a consolida reziliența față de crizele viitoare și a crea baza pentru dezvoltarea durabilă și incluzivă a țării.

Prin urmare, strategia este documentul național pe termen lung, care descrie direcțiile de dezvoltare a țării și care adaptează prioritățile, obiectivele, indicatorii și țintele angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova la contextul național. Este vorba în special de Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și angajamentele care derivă din statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE, dar și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.

Necesitatea documentului este determinată de asigurarea unui cadru unic și coerent care urmează să consolideze politicile publice. Mai mult decât atât, urgența unui document strategic este condiționat și de noile realități economice, sociale și de securitate care afectează Republica Moldova, la fel ca întreaga regiune sau chiar lume. Pandemia COVID-19, criza  energetică, creșterile accelerate ale prețurilor, secetele și inundațiile recurente, crizele economice și, mai nou, criza de securitate cauzată de invazia militară a Federației Ruse în  Ucraina, toate evidențiază importanța unui document de planificare care să contribuie atât la o adaptare mai bună la noile realități, cât și să sporească procesul de dezvoltare prin valorificarea oportunităților și prevenirea activă a riscurilor.

Proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030” poate fi accesat aici: https://particip.gov.md/ro/document/stages/*/9407.

Propunerile și recomandările vor fi expediate până la 15 august 2022 la adresa de email: cancelaria@gov.md.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.