Comunicate

Legea privind recensământul populației și locuințelor a fost aprobată în lectură finală
01.08.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 28 iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectură finală, un proiect de lege care stabilește instituirea normelor generale pentru organizarea și desfășurarea recensămintelor populației și locuințelor, potrivit unui comunicat.

Proiectul de lege a fost elaborat de către Biroul Național de Statistică, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), și are drept scop eficientizarea organizării și desfășurării recensămintelor, reducând resursele administrative și bugetare necesare. De asemenea, proiectul urmărește  excluderea vidului legislativ, creat după recensământul realizat în anul 2014. Acesta a fost reglementat prin lege dedicată, al cărei efect de reglementare s-a consumat.

Documentul se referă și la procesul de planificare, colectare, prelucrare, evaluare și diseminare a datelor despre persoane și locuințele acestora, precum și la producerea indicatorilor statistici de recensământ.

Potrivit Biroului Național de Statistică, următorul recensământ se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Bugetul total estimativ al acestuia este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv circa 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Proiectul prevede că următoarele recensăminte să fie realizate la intervale regulate de timp de cel puțin o dată la 10 ani. Scopul acestora va fi de a oferi informații de interes public despre populație și locuințe – necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor. Organizarea și desfășurarea recensămintelor anterioare era reglementată prin adoptarea unor acte normative specifice fiecărui recensământ.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.