Meta Platforms Inc., a emis, la data de 5 august 2022, prima sa emisiune de obligaţiuni, într-un moment în care compania face investiţii importante în proiectele sale din domeniul metaverse, transmite Reuters.
Conform sursei, volumul de obligațiuni emis ar fi fost în valoare de 10 miliarde de dolari cu termen de scadență cuprins între 5 și 40 de ani. Compania ar fi primit cererii de subscriere în valoare de 30 miliarde de dolari, preferate fiind cererile pentru obligațiunile cu scadență de 40 de ani.
Meta va utiliza sumele strânse pentru cheltuieli de capital, răscumpărarea de acţiuni, achiziţii sau investiţii. Părintele Facebook și Instagram este îngrijorat de faptul că tinerii abandonează platforma sa pentru TikTok de la ByteDance Ltd și are ambiții mari și costisitoare de a construi o versiune complet nouă a internetului în Metaverse, o lume de realitate virtuală captivantă în care directorul executiv Mark Zuckerberg își imaginează că vom comunica, vom lucra și vom face cumpărături în viitor.
Chiar dacă este una din companiile de tehnologie cu o capitalizare de piaţă uriaşă, Meta este singura care nu a derulat până acum o emisiune de obligaţiuni corporative.
În ultimul an însă, fluxul liber de numerar al Meta s-a diminuat pe măsură ce compania continuă proiectele sale din domeniul metaverse, proiecte care anul trecut au condus la schimbarea numelui companiei din Facebook în Meta Platforms. În al doilea trimestru al acestui an, Meta avea un flux liber de numerar de 4,45 miliarde de dolari, comparativ cu 8,51 miliarde de dolari în urmă cu un an. În plus, săptămâna trecută Meta a raportat şi prima scădere a veniturilor trimestriale din istoria companiei.
Reamintim că, obligațiunile reprezintă titluri de valoare sub formă de valori mobiliare, prin care investitorul (persoană fizică/juridică) se obligă să dea în proprietate emitentului ( societate pe acțiuni, SRL, cooperativă de întreprinzător, autoritate publică locală sau statului) mijloace bănești pe o perioadă determinată, în schimb emitentul are obligația, menționată în Prospect, de a plăti deținătorilor obligațiunilor o dobândă, la intervale de timp (trimestrial, semestrial) și de a răscumpăra obligațiunile, la o dată specificată, numită data scadenței (sau mai devreme de scadență, la o dată anunțată a răscumpărării anticipate). Pentru o mai bună înțelegere a acestui instrument, recomandăm articolul ”Emisiunea de obligațiuni-alternativă la instrumentele clasice de finanțare” realizat de Luca Mădălina, membru Juridice Moldova.