Flux noutăţi

Contradicțiile dintre prevederile mai multor legi speciale și Codul administrativ au fost excluse
10.08.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 5 august 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea nr. 155 din 15 iulie 2022 care prevede modificarea mai multor acte normative, în vederea eliminării contradicțiilor dintre legiile speciale și Codului administrativ în domeniul contestării actelor administrative normative și individuale. Legea e disponibilă la următorul link.

Printre legiile în care sunt introduse modificări semnificative sunt Codul Fiscal, Codul funciar, Codul vamal, Codul de executare, Legea privind asistența juridică garantată de stat,  Legea privind sistemul public de pensii, Legea privind administrația publică locală, Legea protecția mediului înconjurător etc.

De exemplu, Codulul Fiscal va stabili expres dreptul de a contesta decizia Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal în conformitate cu prevederile Codului administrativ nr. 116/2018. De asemenea, Legea nr. 155/2022 prevede abrogarea art. 268-270 și 274 din Cod Fiscal ce reglementează termenul, modul de depunere și de examinare a contestației, precum și de contestare a deciziei SFS în instanță de judecată, ceea ce va elimina contradicțiile dintre prevederile Codului Fiscal și ale Codului administrativ, precum și a celor ce dublează procedura de contestare a actelor administrative.

De asemenea, noua lege aduce claritate cu privire la necesitatea cererii prealabile la contestarea unor acte administrative, stabilind expres în legiile speciale că actul se contestă ”direct în instanța de judecată, conform Codului administrativ, fără respecarea procedurii prealabile”. De exemplu, o asemenea prevedere se va regăsi în Legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, unde art. 24 alin. (2) , până la 5 august 2022,  stabilea:  ”Refuzul de acordare a asistenţei juridice calificate trebuie să fie motivat şi poate fi contestat în instanţă de contencios administrativ în decursul a 15 zile lucrătoare de la comunicarea deciziei” a fost înlocuit cu ”Refuzul de acordare a asistenţei juridice calificate trebuie să fie motivat şi poate fi contestat direct în instanța de judecată, conform Codului administrativ, fără respecarea procedurii prealabile”. Prevedere similară a fost introdusă în Legea privind statutul funcționarului public, Legea concurenței, Legea cu privire la mediere etc.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.