Flux noutăţi

AmCham solicită ajustarea cadrului normativ secundar în domeniul auditului ca urmare a modificării Legii cu privire la societățile de acțiuni
16.08.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 10 august 2022, Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova) a înaintat o scrisoare Comisiei Naționale a Pieței Finaciare, Băncii Naționale a Moldovei și deputatului Dumitru Alaiba-Președinte a Comisiei economie, buget și finanțe în Parlamentul Republicii Moldova prin care semnalează despre necesitatea modificări cadrului normativ secundar pentru a se asigura aplicarea modificărilor operate la Legea cu privire la societățile de acțiuni, prin Legea 76/2022.

Reamintim că, prin Legea 76/2022 pentru modificarea articolului 88 din Legea nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, a fost exclus art.88 alin.(6) din legea citată. Anterior acest aliniat stabilea următoarele: ”(6) Entitatea de audit confirmată de către adunarea generală a acționarilor conform art. 48 alin. (3) lit. g) nu este în drept să încheie cu societatea audiată alte contracte decât cel de audit al situațiilor financiare anuale ale societății și cel ce rezultă din executarea prevederilor art. 85 alin. (4) lit. a)”. Cu alte cuvinte, pe lângă restricțile deja stabilite în art. 21 alin. (7) din Legea 271/2017 cu privire la auditul sitațiilor financiare, legislatorul anterior lărgea sfera restricțiilor prestate de auditor societăților pe acțiuni, interzicând și serviciile conexe de audit.

Prin Legea 76/2022, legislatorul, conform notei informative la proiectul de lege, a exclus restricțiile suplimentare impuse prin Legea cu privire la SA, limitându-se doar la cele din Legea 271/2017 . Legea de modificare a intrat în vigoare la 1 aprilie 2022, însă legea de modificare conține și o norma care prevede că Guvernul și autoritățile de reglementare, în termen de șase luni de la data publicării legii, vor aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta, perioada limită de ajustare fiind 1 octombrie. Cu toate acestea, AmCham Moldova semnalează că dat fiind faptul că începând cu luna august, societățile vizate inițiază negocierea contractelor cu companiile prestatoare de servicii specializate de audit, în vederea asigurării conformării, este o necesitate stridentă de a ajusta cadrul normativ secundar mai rapid.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.