Flux noutăţi

Avocatul Poporului a raportat un câștig de cauză pentru un avertizor de integritate intimidat de angajator
17.08.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 12 august 2022, Avocatul Poporului a anunțat, într-un comunicat,  despre primul caz de succes în aplicarea mecanismului de protecție a avertizorilor de integritate. Avocatul Poporului ar fi fost sesizat de către cet. X,  care invoca dezacordul cu acțiunile de intimidare și de răzbunare admise de către angajatorul său urmare a dezvăluirilor de integritate, solicitând protecția prevăzută de Legea nr.122/2018 privind avertizorii de integritate.

Intervențiile de examinare și investigare pe cerere au făcut ca Ombudsmanul să constate per ansamblu deficiențe a instituției publice (angajatorul) la implimentarea mecanismului de sesizare și înregistrare a avertizărilor de intergitate stabilite prin Legea nr.122/2018.

Subsecvent,  Avocatul Poporului a stabilit premise clare de hărțuire, intimidare și răzbunare a angajatului, cum ar fi: acțiuni de sancționare ce au dus la eliberarea din funcție a petentului, acțiuni abuzive ce au condus la punerea sub urmărire penală a cet. X.

Ca măsuri preliminare de aplicare a mecanismului de protecție, Ombudsmanul a adresat un Aviz cu recomandări în contextul implimentării imediate a măsurilor provizorii cu privire la  stoparea oricăror forme de intimidare și denigrare admise în privința petentului.

Urmare a analizei circumstanțelor și a materialelor obținute de la angajator, Avocatul Poporului a stabilit legătura de cauzalitate dintre măsurile de răzbunare ale angajatorului și dezvăluirile realizate de către petiționar, pentru care a înaintat ultimului Decizia sa cu recomandarea de a anula sancțiunile admise în privința acestuia. În caz contrar, concluziile deciziei vor fi prezentate instanței judecătorești. În pofida recomandărilor adresate, angajatorul le-a ignorat.

În consecință, instanța judiciară a luat în considerație Decizia Ombudsmanului, iar raționamentele expuse privind legătura de cauzalitate dintre măsurile de răzbunare ale agajatorului și dezvăluirile realizate de către petiționar, le-a calificat drept unele ce au dus la încălcarea dreptului la muncă și au servit drept temei de hărțuire și intimidare a acestuia, cu repunerea în drept a petiționarului.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.