Vulnerabilitatea energetică și Programul „Familia” discutate cu reprezentanții structurilor teritoriale de asistență socială
27.09.2022 | JURIDICE MOLDOVA

În perioada 21-24 septembrie curent s-a desfășurat atelierul de lucru „Aspecte conceptuale privind măsurile și programele de asistență stabilite de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, se arată într-un comunicat. La eveniment a participat conducerea MMPS, șefii structurilor teritoriale de asistență socială, reprezentanți ai UNHCR și ai Agenției Naționale Asistență Socială.

În cadrul atelierului, au fost puse în discuție mai multe subiecte privind protecția socială a populației, printre care consultarea mecanismului de acordare a ajutorului material unic finanțat de UNHCR unor categorii de persoane sau familii vulnerabile și a modulului din sistemul informațional dezvoltat pentru gestionarea acestor procese.

Totodată, s-a pus accentul și pe modalitatea de implementare a prevederilor privind vulnerabilitatea energetică și plata compensațiilor pentru achitarea facturilor. În acest context, asistenții sociali vor fi implicați în informarea populației despre necesitatea de a se înregistra în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică”, inclusiv vor asista unele categorii de cetățeni la înregistrare, de comun cu bibliotecarii.

De asemenea, s-a discutat despre aplicarea măsurilor de protecție a copiilor și a familiilor cu copiii din Republica Moldova, inițiate de MMPS în cadrul Programului „Familia, lansat în data de 21 septembrie curent. Concomitent, a fost prezentat și Planul de acțiuni din cadrul Memorandumului semnat de MMPS și UNICEF, care prevede măsuri de susținere a copiilor aflați în situație de risc și îmbunătățirea serviciilor sociale pentru această categorie, prin majorarea până la 2074 a indemnizației pentru 1.056 de copii, care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial, suplinirea numărului de asistenți personali noi pentru copii cu dizabilități severe, suport financiar de 1000 de lei/lunar pentru unele categorii de angajați din structurile teritoriale de asistență socială, inclusiv a asistenților sociali comunitari ș.a.

Printre subiectele abordate se enumeră și: viziuni privind reorganizarea structurilor teritoriale de asistență socială și revizuirea atribuțiilor acestora, aspecte privind salarizarea unor categorii de angajați din domeniul asistenței sociale, ajustarea legislației care vizează fondul de susținere socială a populației şi pachetul minim de servicii sociale, cadrul normativ privind cantinele sociale ș.a.

În cadrul aceluiași eveniment, reprezentanții structurilor teritoriale de asistență socială au primit diplome din partea MMPS cu ocazia Zilei lucrătorului din sfera protecției sociale, marcate anual în a treia duminică a lunii septembrie


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.