Legea privind controlul tutunului ar putea fi modificată
05.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 28 sepetembrie 2022, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea Legii privind controlul tutunului. Astfel, în scopul securizării lanțului de aprovizionare și prevenirii comerțului ilicit cu produse din tutun și celor conexe, în Republica Moldova ar putea fi instituit un sistem național de localizare și urmărire pentru toate produsele din tutun/conexe fabricate sau importate pe teritoriul RM.

Legea nr. 248/2007 privind controlul tutunului ar putea fi completată cu un articol ce va reglementa controlul lanțului de aprovizionare, conform căruia, în cadrul sistemului național de localizare și urmărire, producătorul sau importatorul produselor din tutun va pune la dispoziție informața necesară pentru identificarea produselor, cum ar fi: data și locul de fabricație, unitatea de producere, utilajul folosit la fabricarea produselor, factura și numărul comenzii, piața pentru vânzarea cu amănuntul, descrierea detaliată a produsului, antrepozitul și expedierea.

Totodată, se propune lansarea Registrului de stat al utilajelor de fabricare a produselor din tutun, care va fi gestionat de Agenția Națională de Sănătate Publică, iar agenții economii care dețin utilaj de fabricare a acestor produse, la primirea licenției, vor fi obligați să se înregistreze în acest Registru. De asemenea, agenții economici vor prezenta către ANSP machetele grafice a pachetelor unitare și ale ambalajului (pe suport de hârtie și în format electronic), a avartismentelor de sănătate, cu dimensiunile aplicate. Totodată, se prevede că toate pachetele unitare și ambalajul exteritor al produselor din tutun și celor conexe să includă adresa poștală a producătorului și importatorului.

Autorii mai propun completarea legii cu articolul ce va reglementa procesul de diligență, conform căruia toți agenții economici implicați în lanțul de aprovizionare cu tutun, produse din tutun și echipamente de fabricație vor fi obligați să desfășoare procesul de diligență înainte de inițierea unei relații de afaceri și pe parcursul acesteia. Procesul de diligență include cerințe de identificare a agenților economici, cum ar fi: obținerea și actualizarea informațiilor referitoare la autorizații, informații privind indentitatea (nume, denumirea comercială, sediul, identificarea fiscală etc), descrierea produselor din tutun/conexe și a locului unde urmează a fi instalate echipamentele de fabricație. Procesul de diligență mai prevede că, agenții economici implicați în lanțul de aprovizionare vor monitoriza vânzările către clienții lor pentru a se asigura că aceste cantități sunt în raport cu cererea de astfel de produse, precum și să informeze autoritățile competente în cazul încălcării prevederilor legale.

De asemenea, se propune completarea Codului penal cu prevederi ce vor stabili că, fabricarea în scopul punerii în circulație a timbrelor de accize false pentru marcarea mărfurilor supuse accizelor se pedepsește cu amendă de la 550-1050 până la 2000-4000 UC (persoana juridică) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare până la 3 ani.




Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.