Voucherul va conține următoarea informație: profesia pentru care acesta este eliberat, numele și prenumele șomerului posesor al voucherului, subdiviziunea teritorială care l-a oferit, valabilitatea și costul voucherului.
Conform legii, șomerul va selecta prestatorul de servicii de formare profesională din lista prestatorilor autorizați și acreditați de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și va prezenta prestatorului ales voucherul pentru formarea profesională. Menționăm, lista prestatorilor de servicii va fi publicată de către ANOFM anual, până la data de 31 decembrie, pe pagina sa web oficială.
Potrivit Raportului de activitate al ANOFM, pe parcursul anului 2021, Agenția a contactat cu 76 mii persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Unul dintre mijloacele active de ocupare a forței de muncă utilizat de către Agenție este formarea profesională prin cursuri de calificare, recalificare, perfecționare și specializare. Astfel, în anul 2021 au absolvit aceste cursuri 886 de șomeri (2,5% din numărul total), dintre care jumătate din absolvenţi au fost plasaţi în câmpul muncii.
Autoritățile consideră că voucherul pentru formarea profesională a șomerilor va facilita accesul la un număr mai mare de instituții de învățământ, care vor presta servicii, dat fiind faptul că procedurile de achiziții publice, prin care se realizează la momentul de față accesul la aceste cursuri, sunt caracterizate prin complexitate și termene îndelungate și împiedică multe instituții să prezinte ofertele pentru programele de formare profesională a șomerilor.