Comunicate

Femeile vor putea munci în perioada concediului de maternitate, beneficiind de indemnizația de maternitate – proiect examinat în comisii
14.11.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 9 noiembrie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a informat că Platforma Femeile Femeilor Deputate a elaborat un proiect de lege potrivit căruia femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate și, totodată, de a beneficia de indemnizația de maternitate.

Deputata Marina Morozova a explicat că, în prezent, pentru perioada concediului de maternitate, care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă, se achită salariul, dar nu și indemnizația. Astfel, proiectul își propune păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația respectivă, mărimea acesteia urmând să fie determinată în baza venitului soției sau soțului care are un salariu mai mare. „Proiectul urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate”, a argumentat deputata.

Comisia economie, buget și finanțe a acordat, astăzi, avizul pozitiv proiectului în cauză. Inițiativa va fi dezbătută în plenul Parlamentului. Urmează a fi modificate Codul Muncii, Legea cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.