Flux noutăţi

Opiniile avocaților stagiari cu privire la examenul de admitere la stagiere în avocatură
02.12.2022 | Mădălina Luca

La data de 28 noiembrie 2022, a avut loc examenul de admitere la stagiu profesional în avocatură.

O parte dintre cei care au trecut acest examen și-au împărtășit opiniile cu privire la procesul de pregătire, emoțiile și trăirile din timpul examenului. Așadar, vă propunem să luați un pahar de vin (deși în zilele acestea reci și posomotâte ar fi mai potrivită o cană cu izvar cu scorțișoară și portocală, dar deja alegerea dvs.) și să citiți impresiile noastre.

BAA ”Bivol, Soțchi & Partners”

Alexeev Doina 

Pregătirea: Examenul de admitere la stagiu în avocatură este prima etapă în cariera unui avocat. Deși nu este un test complicat, procesul de pregătire ar trebuie luat în serios de fiecare candidat.  Cu 30 de zile înainte de desfășurarea examenului, este publicat testul grilă cu 1000 de întrebări pentru pregătire. În total, am avut nevoie de aproximativ două zile pentru a rezolva testul integral. Analizam întrebarea și variantele de răspuns, consultam legislația și ulterior selectam răspunsul corect. În paralel cu fiecare întrebare, făceam mențiuni cu privire la actul normativ și articolul care oferă răspunsul.

Unele întrebări sunt confuze și pot fi interpretate diferit. Altele, oferă variante de răspuns conform normelor ieșite din vigoare/modificate. Acest fapt complică situația. Or, odată ajuns la examen, este important să fii sigur de răspunsurile oferite. După rezolvarea integrală a testului, recomand să dezbateți întrebările cu colegii care la fel sunt în proces de pregătire. Este o tehnică bună de verificare.

Examenul durează trei ore. Timp acordat pentru rezolvarea a 400 de întrebări. Fără o pregătire prealabilă, cred că acest termen nu ar fi fost suficient.

Examenul este bine organizat. Cu toate acestea, modalitatea de rezolvare a testului grilă pe hârtie, mi se pare depășită. Organizarea examenului la calculator ar fi mult mai eficientă. Este o bună economie de resurse, un aport mediului înconjurător, dar și economie de timp pentru verificarea testului.

Concluzii: Examenul de admitere la stagiu în avocatură nu este despre verificarea cunoștințelor. Este mai mult un test al capacităților de organizare și sârguință. Partea cea mai importantă rămâne a fi pregătirea. De asemenea, recomand să evitați situațiile stresante înainte de examen și emoțiile negative. Colegilor admiși, precum și viitorilor candidați le urez succes!

BAA ”Efrim, Roșca și Asociații”

Luca Mădălina

Pregătirea pentru examen a început imediat după publicarea întrebărilor. Am învățat în cele 4 weekenduri și când mai aveam o oră liberă în timpul săptămânii. Procesul de rezolvare a întrebărilor însă mi-a plăcut. Ce bine că nu am vândut manualele de la facultate, chiar mi-au fost de ajutor, în special notițele mele din coduri. Într-adevăr au fost câteva întrebări care m-au pus în dificultate, nu eram sigură să răspund conform legislației noi sau vechi, deoarece condiția întrebării era formulată ca în legislația veche. Apoi câteva întrebări în care diferența dintre răspunsuri era nesemnificativă.

Consider că rezolvarea de sine stătătoare a întrebărilor este esențială, e cea mai mare parte din procesul de învățare și respectiv, reușită. În final, am făcut câteva simulații de test pentru a înțelege cât de rapid rezolv. Nu cred că poți face față examenului nepregătit, indiferent de ce background ai în spate.

Examenul  a fost ok, a fost liniște, deși inima îmi bătea puternic în acea dimineață. Am văzut colegi care își însemnau toate răspunsurile pe o foaie albă ca apoi să le transcrie. Mda…periculoasă opțiune. După examen mi-am promis o pauză, dar îmbinarea vieții de avocat stagiar cu masterul nu prea creează circumstanțe favorabile exteriorizării acestei intenții. După cum spun versurile muzicii generației noastre ” Vrei o pauză?/ Sorry, dar ești în direct/Viața asta n-are funcția “Aștept””.

Concluzii: Examenele sunt o ”formaliate” necesară, însă nu esențială. Cu adevărat importat este capacitatea fiecăruia dintre noi de a ne autodezolvata. Avocatul învață toată viața, însă avocații stagiari au un deadline de 24 de luni. De asemenea, foarte important rămâne a fi avocatul întrumător, în cazul meu domnul Vladislav Roșca, care are cu un an mai multă experiență în avocatură, decât eu de viață. Sincer, am avut și am în viață mare noroc de oameni care au încredere în mine, acum însă trebuie să vin cu partea mea și anume: cu muncă, deschidere de a învăța de la colegi, perseverență și dorință de a deveni un profesionalist cunoscut, dar mai mult decât atât, respectat.

De fapt, stagiul în avocatură e ca o ședință de judecată, inițial grefierul verifică prezența (admiterea la stagiu) pentru ca mai apoi, în cadrul pledoariei finale (examenul de admitere în profesie), să convingi pe toți că studiul tău a avut acel extra mile care face diferența dintre tine și restul. Mă rog…diferența este că în cazul stagierii știi sigur că durează 24 de luni :)))

În final, cu privire la modul de examinare în baza grilelor probabil ar fi o metodă mai eficientă dacă ar fi revăzute unele întrebări, să existe mai multe grile gândite (ca cele de la penal, procedură civilă) și mai puține grile în care trebuie doar să memorezi că răspunsul este ”sau” , dar nu ”și/sau”.  Baftă tuturor și sărbători fericite!

Mihov Iurii

BAA ”Protect Lex”

Pregătirea: Primul pas pentru accederea în profesia de avocat este susținerea examenului de admitere la stagiul profesional. Înainte de a face cunoștință cu conținutul și cu forma testului îmi parea că este ceva extrem de complicat, însă în realitate este un examen middle-level. Pregătirea este o etapă foarte importantă, deși unii au o atitudine neglijentă față de aceasta. Trebuie să menționez pentru potențialii avocați stagiari că fără analiza în parte a tuturor întrebărilor și rezolvarea integrală a testului este imposibil de susținut examenul.

În calitate de o etapă a pregătirii am încercat să simulez examenul, fără nici-o pregătire, procedeul acesta mi-a dat să înțeleg că, deși în mare parte cunosc materia, la examen este necesar un răspuns stricto sensu. Deseori este necesar să reproduci o prevedere legală anume în formula în care aceasta este prevăzută expres de lege.

Un punct foarte important pentru pregătire este să conștientizezi când aceasta este suficientă, ori, în opinia mea, pregătirea insuficientă e atât de periculoasă ca și ”supra pregătirea”. După 5-6 zile și 3-4 rezolvări integrale a testului, începi să dai răspunsuri incorecte. Recomand în ultima zi, înainte de examen, să nu o dedicați pregătiri, ci să luați o pauză pentru a acumula energie.

Examenul: Pentru mine nu a fost o etapă stresantă, dar ca și orice examen, vă consumă emoțional. Examenul durează 3 ore astronomice, deși este foarte mult. Pentru fiecare întrebare sunt preconizate 27 de secunde. În practică nu ai nevoie de mai mult de 3-4 secunde pentru a da un răspuns corect. Cu toate acestea, nu recomand să vă grăbiți să rezolvați examenul, ori în acest caz poți admite multiple răspunsuri greșite.

Ca și pentru orice examen, 80 de procente din rezultat depinde de pregătirea psihologică a candidatului și încrederea în cunoștințele proprii. Mă simțeam pregătit la maxim și eram convins că voi răspunde la oricare din cei 1000 de întrebări. Deși, la examen mi-au căzut unele întrebări la care nimeni din colegi nu avea un răspuns ferm, totuși 50-60 de minute și poți spune că ești avocat-stagiar!

Însăși organizarea examenului este una discutabilă, ori, nu există transparență în modalitatea de verificare a lucrărilor. Consider că, ar fi cu mult mai eficient și rezonabil de preluat modalitatea de efectuare a examenelor de la INJ. În afară de faptul că, vor scădea considerabil costurile efectuării examenului, această modalitate va evită orice dubii privind existența viciilor la etapa de verificare. Cu atât mai mult, în cazul întrebărilor care le generează un calculator, este exclus factorul uman și posibilitatea de ”a  se inspira” de la alți colegi.

Concluzii: Consider că, 50 de răspunsuri greșite din 400 de întrebări, constituie o marjă excesivă. În opinia mea, ar fi echitabil să promoveze examenul doar acei candidați care au oferit cel puțin 390 de răspunsuri corecte. Având în vedere faptul că, nici-un stat nu poate există fără un sistem de drept, iar avocații sunt principalii profesioniști, care contribuie la perfecționarea acestuia, considerăm că nivelul juridic de pregătire a avocaților trebuie să fie extrem de înalt.

Gavriliuc Cristina

Stratulat Albulescu Attorneys at Law

Pregătirea: Cred că soluționarea întrebărilor ia majoritatea timpului. Memorarea este mai ușoară, e important doar să fii  atent/atentă la detalii. Detaliile fac tot, așa se spune și chiar cred că este corect. Astfel mi-am programat ultimele zile în așa fel încât fără grabă să citesc bine și atent întrebarea, să înțeleg cerința, ca apoi să conștientizez răspunsul care ar trebui să-l ofer.

Un sfat practic pentru potențialii candidați la stagiere ar fi simulația examenului. Eu am încercat să dau răspuns în 3 ore la 1000 întrebări dintr-un test grilă. Apoi am comparat rezultatele primite cu cele așteptate. E util și bine să fii pregătit de orice eventualitate.

Examenul propriu zis: A fost stresant din perspectiva procedurii de înregistrare și a temperaturii din auditoriu, deși membrii Comisiei de licențiere au oferit tot suportul necesar ca să avem condițiile necesare pentru examen. Este important, cum și am mai spus, să nu te grăbești când rezolvi. Ia-ți timp, citește atent întrebarea și oferă răspunsul pe care îl consideri corect.

Concluzii: Chiar nu a fost nimic excepțional de greu, cine învață sistematic, la sigur va susține un examen bazat pe materii studiate! În schimb o astfel de experiență te disciplinează și te motivează să lucrezi mai departe asupra ta ca tânăr profesionist. Nu în ultimul rând, cred că este esențial să fii susținut în parcursul tău de către Avocatul îndrumător și colegi de la care poți prelua cunoștințe și lecții de viață. Probabil această urare o să o vociferez pentru viitoarele generații ”Găsiți acei oameni care să vă motiveze corect în calea voastră, dar nu vă pierdeți propriul eu ”.

Peleavschi Corina

A.O. Clinica Juridică

Pregătirea: Procesul de pregătire propriu-zis a durat 5 zile de repetare intensivă a tuturor celor 1000 de întrebări pe care deja le rezolvasem anterior. Pentru o bună memorare a întrebărilor și respectiv răspunsurilor la acestea am aplicat următoarea strategie: pas 1. citirea întrebărilor cu răspuns și pas 2. citirea întrebărilor și oferirea răspunsului, la finalul blocului de întrebări confruntam răspunsurile, punând accent pe greșeli. Cu cât mai mult simulezi, cu atât rezultatul va fi mai bun.

Examenul: 3 ore, 400 întrebări, 144 candidați, 11 membri ai comisiei, tu, emoții și pregătirea ta, care își pune amprenta. Nu vă grăbiți să oferiți răspuns, rectificările nu sunt admise.

Concluzii: Etapa de pregătire este una extrem de importantă, deoarece este o provocare, prin care te asiguri că vei promova proba, în care trebuie să te convingi că poți totul, iar la examen să o demonstrezi. Repetă și memorează bine răspunsurile, nu lăsa pe ultimul moment, atitudinea contează.  Iar celor care nu au promovat proba, nu discurajați, spor la pregătire și multă baftă!

Crețu Constantin

BAA ”Gladei & Partenerii”

Pregătirea: Din anul I visam la această clipă ”primul pas în avocatură”. Referitor la pregătire nu este un secret că sunt 1000 de întrebări și 400 la examen, dintre care poți greși 50, raportând la timpul cheltuit aproximativ 30 sec per întrebare.

Pregătirea a durat 5 zile, iar memoria vizuală a fost picanteria. Ideea este că deja în cursul pregătirii NU mai citeam întrebarea doar răspunsurile, știam deja care răspuns e corect. Am apelat la acest procedeu pentru a elimina orice eventuală presiune de timp sau simțul responsabilității/filozofului în timpul examenului care poate să dea un alt răspuns. De aceia recomandarea este ca întrebările sa fie rezolvate de mai multe ori.

Important e să nu cazi pradă atunci când un coleg încearcă să îți dovedească că mărul e piersică. Eu mi-am asumat responsabilitatea și răspunsul studiat de mine acela a fost marcat.

Ideea este că nu există o formulă magică întrebările trebuie să fie rezolvate, învățate, revizuite și materializate pe foaie la examen în ordine aleatorie. Una dintre temeri a fost că în cazul în care nu susțin, trebuie să mai strâng încă odată tot pachetul de documente care urmează a fi depus. Iar certificatul de la psihiatru este un alt test. Așa și trăim, de la test la test.

Examenul: Examenul nu este complicat dacă ai pregătirea necesară. În cazul meu examenul a durat o oră și jumătate cu tot cu double check.

Concluzii:  (i) Faptul că ai un background bun nu înseamnă că o să reușești; (ii) Fiecare întrebare trebuie parcursă cu maximă prudență (în faza procesului de pregătire); (iii) Mic secret, atrageți maximă atenție la întrebările cu termene (de obicei acolo se greșește).


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.