Jurisprudenţă

Suspendarea dezbaterilor judiciare în cadrul procesului penal până la pronunțarea Curții Constituționale (art. 7 alin. (3/2) CPP). Excepție de neconstituționalitate respinsă
12.01.2023 | Ecaterina Șaporda

Ecaterina Șaporda

Ecaterina Șaporda

La data de 15 decembrie 2022, Curtea Constituțională a RM a pronunțat Decizia nr.178 de inadmisibilitate a sesizării nr. 176g/2022 privind excepția de neconstituționalitate a articolului 7 alin. (32) din Codul de procedură penală.

 

 

 

Dispozițiile legale criticate pentru neconstituționalitate:

Articolul 7 Codul de procedură penală al RM (Legalitatea procesului penal)

(32) Ridicarea excepției de neconstituționalitate se dispune prin încheiere care nu se supune niciunei căi de atac și care nu afectează examinarea în continuare a cauzei, însă, până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, dezbaterile judiciare se suspendă.

Dispozițiile constituționale presupus încălcate:

Art.1 alin.(3) – Preeminența dreptului

Art.4 – Drepturile și libertățile omului

Art.20 – Accesul liber la justiție

Art.23 – Dreptul fiecărui om de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle

Art.26 – Dreptul la apărare

Astfel, autorii excepției menționează că, în cazul ridicării excepției de neconstituționalitate, este necesară suspendarea procesului penal până la soluționarea ei de Curtea Constituțională. Suspendarea procesului este necesară pentru a nu fi aplicate normele contrare Constituției la soluționarea cauzei. Mai mult, autorii fac trimitere la Hotărârea Curții Constituționale nr. 2 din 9 februarie 2016, § 81, în care Curtea a menționat că „suspendarea procesului până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate este necesară pentru a exclude aplicarea normelor contrare Constituţiei la soluţionarea unei cauze”

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale:

  1. În Hotărârea sa 2 din 9 februarie 2016 Curtea a notat că în momentul acceptării excepţiei de neconstituţionalitate, judecătorul trebuie să dispună, printr-o încheiere, suspendarea procesului, acest fapt fiind necesar pentru a nu fi aplicate norme contrare Constituţiei la soluţionarea unei cauze.
  2. Deși este adevărat că în hotărârea vizată Curtea a menționat despre necesitatea suspendării procesului în cazul ridicării excepției de neconstituționalitate, ea nu s-a pronunțat cu privire la momentul în care suspendarea procesului trebuie să intervină, aspectul dat fiind lăsat la puterea discreționară a Parlamentului.
  3. Curtea a reținut că suspendarea judecării cauzei în cazul ridicării excepției de neconstituționalitate trebuie, pe de o parte, să excludă aplicarea normelor contrare Constituţiei de la soluţionarea cauzei, iar pe de altă parte, trebuie să asigure dreptul la judecarea cauzei într-un termen rezonabil.
  4. Curtea constată că soluția legislatorului, care a prevăzut că în cazul ridicării excepției de neconstituționalitate la etapa de pregătire a şedinţei de judecată, instanța poate continua judecarea cauzei până la etapa dezbaterilor judiciare, când trebuie să dispună suspendarea procesului urmărește să excludă aplicarea normelor contrare Constituţiei de la soluţionarea cauze, dat fiind faptul că dezbaterile judiciare și pronunțarea sentinței au loc după soluționarea excepției de neconstituționalitate. Pe de altă parte, se asigură judecarea cauzei într-un termen rezonabil, având în vedere faptul că părțile procesului pot continua examinarea cauzei după ridicarea excepției de neconstituționalitate, prin posibilitatea de a formula cereri și demersuri, de a examina probele prezentate, de a audia inculpatul și martorii etc.
  5. Curtea reține că dispozițiile contestate asigură un echilibru între interesele concurente, precum legalitatea procesului și judecarea cauzei într-un termen rezonabil.

Decizia Curții Constituționale:

Se declară inadmisibilă sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a textului „însă, până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, dezbaterile judiciare se suspendă” din articolul 7 alin. (32) din Codul de procedură penală.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.