ODA a prezentat planurile pentru susținerea antreprenorilor în anul 2023
25.01.2023 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 24 ianuarie 2023 a avut loc o conferință susținută de Ministrul Economiei Dumitru Alaiba și Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Dumitru Pîntea în cadrul căreia aceștia au prrezentant planurile pentru susținerea antreprenoriatului pentru anul 2023.

Astfel, în anul 2022, 1375 de întreprinderi au fost susținute prin diferite forme de suport. Dintre acestea 541 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 162 milioane lei, care au menținut sau creat circa 3300 locuri de muncă. Pentru 469 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de 554 milioane lei, care au susținut credite de circa 1 miliard lei. În același timp, pentru alte 86 de afaceri au fost rambursate parțial cheltuielile pentru participarea la expoziții, iar 279 de companii au beneficiat de infrastructura de suport din cadrul celor 11 Incubatoare de afaceri.

Totodată, reprezentanții ODA au fost în toate regiunile țării, fiind organizate 130 de sesiuni de informare pentru promovarea mecanismelor de suport antreprenorial, peste 9 000 mii de persoane au fost consultate individual, iar 2400 de antreprenori au fost instruiți gratuit în dezvoltarea abilităților antreprenoriale.

Pentru sustenabilitatea sectorului IMM și adaptarea acestuia la noile reguli și cerințe ale pieții, în anul 2022 au fost lansate 4 instrumente noi:  Programul Start pentru Tineri (granturi până la 200 mii lei), Programul de Transformare Digitală (granturi până la 500 mii lei), Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice (granturi până la 500 mii lei) și Programul de Retehnologizare și Eficiență energetică (granturi până la  2 milioane lei).

Potrivit directorului ODA, pe parcursul anului 2023, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, urmează a fi lansate 4 noi programe care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în Afaceri), afacerile mici (Micii Producători), creșterea capacităților de export (Furnizori Locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism Rural).

Totodată, va fi sporit accesul la finanțare pentru IMM-uri prin lansarea produsului Garanții de portofoliu și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Acest Fond va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.