Drepturile omului
 

USM, Facultatea de Drept și Campusul Global al Drepturilor Omului lansează o cooperare pentru a sprijini educația pentru drepturile omului și ale copilului
06.02.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 02.02.2023, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova informează inițierea unei cooperări cu Global Campus of Human Rights și GC Caucasus pentru dezvoltarea capacităților de educație în domeniul drepturilor omului.

Acest nou parteneriat a fost lansat oficial la Chișinău la 1 februarie 2023,  odată cu semnarea unui Memorandum de Înțelegere menit să sprijine promovarea și protecția drepturilor omului, democrației și dezvoltării durabile în Republica Moldova, prin activități inovatoare de educație pentru drepturile omului, cu atenție deosebită acordată drepturilor copiilor, tinerilor și generațiilor următoare.

Cooperarea va fi axată pe implementarea proiectului “Promoting Human and Children’s Rights Education at the Moldova State University” [„Promovarea Educației pentru Drepturile Omului și Copilului la Universitatea de Stat din Moldova”], cu accent tematic pe impactul noilor tehnologii asupra drepturilor copiilor și tinerilor. Acest proiect este primul pas în procesul de integrare a USM în Campusul Global al Drepturilor Omului, până în anul universitar 2024/25, în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul hub-ului regional pentru Caucaz și Parteneriatul Estic, coordonat de Universitatea de Stat din Erevan .

La evenimentul de lansare a proiectului au participat reprezentanți ai administrației USM, profesori și studenți ai Facultății de Drept a USM, reprezentanți ai Laboratorului de Cercetare Științifică „Drept public comparat și e-Guvernare”, miniștri și delegați ai ministerelor Educație și Cercetare, Justiției, Protecție Socială, Sănătate și Familie, Oficiul Avocatului Poporului. De asemenea, evenimentul a fost onorat de reprezentanți ai Delegației UE în Moldova, Ambasadei Italiei precum și organizații ale societății civile cu activități axate pe drepturile omului și ale copilului, precum National Center for State Courts, Copil, Comunitate, Familie – CCF Moldova și Centrul Național pentru Prevenirea Abuzului asupra Copiilor.

În acest context, Dl Șarov Igor, dr., conf. univ., rectorul USM, a manifestat deschidere față implementarea proiectului în cadrul USM, considerând că investițiile în resurse umane – personal universitar și studenți – trebuie susținute, întru consolidarea capacităților instituționale de pregătire solidă a unor profesioniști apți a se integra pe piața muncii în dinamica realităților sociale globale. Dna Ciobanu Rodica, dr. hab., conf. univ., Șef al Departamentului Drept Public a subliniat responsabilitatea care revine USM prin semnarea Memorandumului și, pe de altă parte, oportunitățile de internaționalizare, care pot deveni realitate, prin colaborare și efort comun. În acest sens, a menționat că exemplul de succes al Universității de Stat din Erevan (Armenia), constituie un argument puternic pentru acceptarea provocărilor și angajamentul pentru integrarea în Campusul Global al Drepturilor Omului și pentru aderarea la valorile acestuia.

Printr-un mesaj video, Prof. Manfred Nowak, Secretarul General al GC, și-a exprimat încrederea că, datorită efortului comun al unui număr atât de important de actori-cheie, acest proiect de dezvoltare a capacităților la fel va avea succes, precum recenta experiență de cooperare cu Universitatea Națională din Timor-Leste. Potrivit Dlui Adriano Remiddi, șeful programului de Dezvoltare a Capacității GC, acest proiect va permite USM să urmeze calea virtuoasă a tuturor universităților publice principale din estul, centrul și sud-estul Europei și să se alăture Campusului Global în contextul procesului de aderare la UE. În cadrul întâlnirii, Dna Kristine Gevorgyan, Coordonator al GC Caucaz pentru Universitatea de Stat Erevan – Centrul de Studii Europene, a subliniat dimensiunea regională a acestei inițiative, afirmând că implicarea Universității de Stat din Moldova nu numai că va spori programul GC Caucaz prin includerea noii universități partenere în consorțiu, cu accent clar pe drepturile copilului, dar va stimula și promovarea drepturilor omului și a drepturilor copilului în Moldova, va consolida cooperarea între universitățile regionale și va stimula procesele de internaționalizare.

Prezenți la eveniment, Dl Cojocaru Vladimir, Secretarul General al Oficiului Avocatului Poporului, a menționat despre importanța proiectului, bazat pe comunicare profesională largă, transparentă, pentru domeniul drepturilor omului și drepturilor copilului, care sunt destul de sensibile și la etapa actuală. Dna Iordanov Iordanca-Rodica, dr., conf. univ., Ministrul Mediului, a salutat demararea Proiectului, din perspectiva sporirii capacităților USM de pregătire a unor profesioniști dinamici, proactivi, cu pregătire multidisciplinară, prin diversificarea modurilor de implicare în activități practice și schimb de experiență. Dna Miron Evelina, reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Socialea anunțat disponibilitate și deschidere în a colabora în procesul de implementare a Proiectului, a comunicat că apreciază implicarea USM și a Facultății de Drept a USM, prin intermediul L.C.Ș. „Drept Public Comparat și e-Guvernare” în promovarea efectivă a drepturilor omului și a drepturilor copilului. Dna Gribincea Olimpia, Președinte al National Center for State Courts, a vorbit despre însemnătatea majoră a unei colaborări pe principii profesionale și valorice dintre mediul academic și Global Campus of Human Rights, din perspectiva deschiderii unor oportunități diversificate de integrare în lumea valorilor europene.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.