La 23 martie curent, în cadrul Facultății de Drept a USM s-au desfășurat lucrările Consiliilor Facultății de Drept ale Universității de Stat din Moldova și Universității din București.
La eveniment au fost prezenți rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov, coducerea Facultății de Drept a USM, cadre didactice, conducerea Facultății de Drept și profesori de la Universitatea din București, România, alți invitați.
Rectorul USM a venit cu un mesaj de bun venit pentru cei prezenți la ședință, îndemnând participanții să identifice cele mai bune oportunități de colaborare între instituțiile de învățământ din Republica Moldova și România, pe paliere academice, științifice, de altă natură. Cooperarea din instituțiile noastre are o evoluție diacronică destul de consistentă, anul trecut Universitatea de Stat din Moldova a fost inclusă în calitate de universitate reprezentativă pentru Republica Moldova în cadrul Consorțiului Universitaria, devenind astfel și echivalentă universităților din Consorțiu, a declarat dl Igor Șarov, Rector al USM.
În cadrul evenimentului festiv au venit cu alocuțiuni de susținere a colaborării dintre facultăți, decanii și profesorii din ambele state, subliniind valoarea unui palier de interacțiune dintre facultăți, eficientă și de lungă durată.
Consider indispensabil de a scoate în evidență că, astăzi, suntem prezenți și consolidați la această întrunire, anume datorită instituțiilor de învățământ pe care le reprezentăm, fiind într-o continuă încercare de a ne îndeplini misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare în domeniul juridic, având la bază aceleași valori și principii, a menționat dl Serghei Brînza, dr. hab., prof. univ., decanul Facultății de Drept a USM.
Suntem bucuroși să ne aflăm la Chișinău în aceste timpuri deloc ușoare pentru toată lumea, am venit să susținem colegii de la
Facultatea de Drept de la USM în dezvoltarea unor programe comune de instruire, pregătire a viitorilor juriști, schimburi de mobilitate academică pentru profesori/ studenți. Să continuăm ceea ce s-a lansat acum ceva timp și să dezvoltăm activități noi, care să aducă beneficii ambelor părți, a declarat Decanul Facultății de Drept de la Universitatea din București, dr., prof. univ., Răzvan Dincă.
Au transmis mesaje de susținere profesorii universitari prezenți de la Chișinău, Sergiu Băieșu, Dorin Cimil, Svetlana Slusarenco și de la București, Radu Rizoiu, Daniela Deteșeanu, Valerian Cioclei. Este important să înțelegem – școala formează oameni, universitatea formează elite. Avem nevoie de elite care să aducă spre calea europeană, cu prosperitate și dreptate binemeritată.
Flavius-Antoniu Baias, ex-decanul Facultății de Drept a Universității din București, doctor, profesor universitar, Doctor Honores Causa, în concluzii a reiterat valoarea acestei colaborări, demersul de a dezvolta cercetări în toate domeniile dreptului, totodată a adus facultății în dar o carte despre viața lui Erbiceanu.
La finalul evenimentului participanții au adoptat o rezoluție comună prin care și-au asumat:
– Organizarea comună și participarea la Conferințele științifice internaționale/ naționale cu participare internațională în diferite domenii ale dreptului.
– Publicarea articolelor științifice în Reviste de profil/ specialitate din Republica Moldova și din România (Studia Universitatis Moldaviae – seria Științe sociale, Analele Universității din București – seria Drept).
– Organizarea activităților de mobilitate academică cu participarea cadrelor didactice și a studenților/ masteranzilor/ doctoranzilor din cadrul Universității de Stat din Moldova și al Universității din București.
– Organizarea și desfășurarea lecțiilor publice/ seminarelor/ meselor rotunde, altor activități științifico-didactice cu participarea cadrelor didactice din ambele Universități.
– Semnarea unui Acord de colaborare dintre USM, Universitatea din București și Consorțiul format din 15 universități franceze (Aix-Marseille, Bordeaux, Lille, Lyon 3, Montpellier, Orléans, Paris 1, Paris 2, Paris Saclay, Paris Nanterre, Poitiers, Reims, Rennes, Strasbourg, Toulon), pentru oportunități oferite doctoranzilor Școlii Doctorale Științe Juridice de a participa la Doctoriale, care oferă un cadru de dialog între doctoranzii francofoni în drept și profesori și cercetători în domeniu.
Ședința comună a Consiliilor Facultăților de Drept ale Universității de Stat din Moldova și Universității din București se organizează anual în scopul dezvoltării și implementării acțiunilor de colaborare dintre ambele instituții de învățământ.