Site icon JMD

Surse utile pentru juriști.

Autor: Macovei Maxim

Co-fondator JURIDICE MOLDOVA

Partener BLACK SWAN Law Firm

 

Ultima perioadă multe surse mass-media, înecându-se de emoție, publică articole despre răul suprem întruchipat de rețelele de socializare. Acești sabotori complotiști, atenție, publică articole despre căderea imperiilor Facebook și Instagram, tot pe Facebook și Instagram. 

În același timp, nu neg, avem probleme și Sir Zuckerberg doar aparent este atât de inofensiv. Pe de altă parte, rețelele de socializare m-au ajutat să fac un salt calitativ spre absorbirea informației care mi-a creionat cariera profesională în multe privințe. Dacă setăm feed-ul corect, atunci e o resursă puternică, un fel de fântână arteziană descătușată brusc, care poate avea un impact semnificativ. 

În acest articol share-uiesc cu voi sursele pe care le-am colectat și din care mă informez ultimii 5 ani. Am inclus nu doar paginile, autorii din Facebook dar și alte site-uri, la care adăugăm și Telegram, Youtube. Fiecare link e testat personal, de regulă cel puțin 6 luni. Decât să-mi mulțumiți, mai bine împărtășiți și voi în comentarii surse utile. 

Juriști a căror activitate o urmăresc pe Facebook

Federația Rusă (civil, dreptul tehnologiilor informaționale, insolvabilitate și drept corporativ)

Artiom Karapetov – profesor civilist, scrie des și analizează probleme practice, o gândire profundă și sistemică, indiferent în ce jurisdicție practicați, postările lui cu siguranță sunt o sursă minunată pentru înțelegerea dreptului. Puteți găsi unele lecții înregistrate pe Youtube. 

Roman Bevzenko – profesor, practician, civilist, specializat mai ales în drepturile reale, foarte practic, profund, o manieră unică de a aborda probleme practice, mega interesant. Puteți găsi unele lecții înregistrate pe Youtube. 

Serghei Sarbaș – fost judecător, profesor, civilist, un simț al umorului inegalabil, analize profunde, întrebări provocatoare, cuplate cu o vastă experiență. De asemenea pentru antrenamente civilistice zilnice vedeți și această pagină

Sergey Budylin – practician, specializat în optimizare fiscală, off-shore-uri, scrie des despre cazuri curioase din sistemiul common law, are o manieră unică de a te ține în suspans când scrie, articole interesante și de drept civil. Puteți vedea aici o pagină administrată de D-ul Budylin, cu antrenamente zilnice și spețe complexe pentru civiliști. 

Anton Ivanov – fost judecător, profesor, civilist, are canal pe Youtube, înregistrează podcasturi, scrie despre civil dar și unele probleme care au tangență cu digitalizarea dreptului. 

Andrei Egorov – profesor, civilist, are multe seminare, lecții on-line, specializat mai ales în leasing, obligații din civil. Un pic arogant ca manieră de livrare a materialului dar e interesant. 

Maxim Bașkatov – profesor, civilist, specializat în contractele financiare. 

Vsevolod Baibak – profesor, practician, civilist, ultimul timp cam rar publică ceva despre drept dar în orice caz e interesant. Răruț dar drăguț. 

Oleg Zaițev – profesor, practician, se specializează pe insolvabilitate. 

Dmitri Stepanov – profesor, practician, a studiat la Harvard, ultima perioadă tot publică rar dar când publică, it’s a joy. 

Sergey Konovalov – profesor, practician, specializat în drept corporativ, analize minunate și în același timp frumoase. 

Yulia Mikhalchuk – practician, specializat în drept corporativ. Probabil printre cei mai buni specialiști de drept corporativ din Federația Rusă. 

Alexander Tyulkanov – practician, specializat în dreptul tehnologiilor informaționale, proprietate intelectuală, date personale. 

Artiom Tolkachev – practician, blockchain-uri, criptovalute și alte chestii care vă par că sunt ficțiune dar de fapt ele deja sunt prezentul nostru. 

Anton Pronin – conduce o subdiviune la Skolkovo, un centru de inovații, el conduce anume partea care se ocupă de LegalTech, adică inovațiile în drept. Util și la subiect. 

Anton Vashkevich – practician, specializat în dreptul tehnologiilor informaționale, civil, corporativ. Scrie și implementează smart contracte, automatizează procese și cântă la pian. 

Alexander Savelyev – practician, jurist la IBM, specializat în dreptul tehnologiilor informaționale, proprietate intelectuală. 

Holger Zscheyge – antreprenor, jurnalist, scrie des și foarte la temă despre LegalTech, viitorul profesiilor juridice. Atenție! Este riscul că dacă îl citiți vreo 2 luni, o să doriți să lăsați lucrul și să începeți vreun startup. Eu v-am preîntâmpinat! 

Juriști din Ucraina

Dima Gadomsky – practician, dreptul tehnologiilor informaționale, proprietate intelectuală, civil, corporativ. Vreți să vedeți cum vor fi juriștii în viitor, atunci citiți articolele lui Dima și urmăriți activitatea lui. Intelectual, simțul umorului, fără cravată dar mereu înarmat cu o replică care desființează un jurist arogant și nepregătit. 

Valentin Pivovarov – omul care schimbă proprietatea intelectuală așa cum o cunoaștem astăzi. Despre el veți citi în vreo 10 ani în Forbes și TechCrunch sau Business Insider, pariez. Co-fondatorul PatentBot. 

Denis Ivanov – profesor, publică multe chestii interesante, în special despre dreptul tehnologiilor informaționale, proprietate intelectuală și viitorul educației pentru juriști. 

Mykyta Pidgainiy – ce știți despre API și interacțiunea cu registrele publice? design-ul documentelor? automatizarea proceselor? Mykyta știe și face multe.  

România

Nu urmăresc pe nimeni în mod special. 

Republica Moldova

Octavian Cazac – profesor, practician, civilist. Postează înregistrări video de la conferințele la care participă, unul din autorii proiectului de lege privind modernizarea Codului Civil. Sperăm ca va scrie mai des.

Bercu Vlad – da, este prietenul meu dar n-aș citi articolele lui dacă nu mi-ar fi plăcut. Bucură că scrie deja mai des, mai nou despre date personale. 

Vasile Soltan – de asemenea prietenul meu dar omul scrie și scrie bine. 

Maxim Macovei – cât de modest să mă pun chiar în lista scrisă de mine? Dar atunci spuneți unde mai găsiți rezumate la cartea lui Karapetov, cartea lui Zimmermann, analize despre blockchain, practica judiciară și civil. Dacă îmi spuneți, mă exclud din listă. 

Site-uri

www.juridice.ro – site din România, articole superbe, analize, spețe din practica judiciară, conferințe și dezbateri. 

https://www.m-logos.ru/ – dedicați 10 minute și veți găsi pe site o sumedenie de articole gratuite, video-uri de la conferințe, cărți gratuite și cărți în format electronic care costă copeici dar valorează mai scump ca gazul. 

https://lfacademy.ru/ –  unele lecții sunt gratuite, pentru altele vă puteți face acces plătind un abonament nesemnificativ de vreo 200 lei pe lună. Calitatea foarte bună, conținutul minunat, juriștii de top. 

https://www.ssrn.com/en/ – surprinzător dar mulți juriști nu cunosc de acest site fantastic. Un fel de Google pentru articolele academice. Gratuit! 

https://zakon.ru/ – portal pentru juriștii din Federația Rusă. Bloguri, articole, analize, un adevărat univers cu informație utilă. Căutare după cele mai recente articole, cele mai populare etc. 

www.pravo.ru – Pravo.ru este o companie care înregistrează succese enorme în domeniul LegalTech. Pe lângă asta, portalul pravo.ru este util dar nu este preferatul meu. 

www.thelawyer.com – faceți subscribe și veți primi pe mail informație relevantă și selectă. 

www.bizlaw.md – pentru mine este o sursă care mă ține la curent cu multe modificări din actele normative. Faceți subscribe și la sfârșit de zi primiți pe e-mail un digest cu toate știrile publicate timp de o zi. 

www.edx.org, www.coursera.org – am trecut aici cursuri de european business law, international tax planning, contract law, blockchain, basics of common law, mai pe scurt multe cursuri utile pentru juriști. Primiți un certificat de la universități ca Harvard sau Oxford cu maxim 150 USD. 

https://juridicemoldova.md – evident, Watson! 

https://postnauka.ru/themes/pravo – multe lecții video interesante. 

 Canale pe Telegram

https://t.me/FutureLawSchool  – Denis scrie zilnic despre viitorul educației pentru profesiile juridice, LegalTech și alte lucruri pe care deja trebuie să le acceptați mai devreme sau mai târziu. 

https://t.me/oooavirta – drept fiscal, optimizarea impozitării, cazuri interesante, cool. 

https://t.me/LawFirms – despre noutățile pe piața juridică internațională, cazuri interesante, mutări, cine pe cine reprezintă, ce salarii, practici de urmat. Very good. 

https://t.me/Lawread – linkuri și digesturi la articole și cărți interesante de drept. 

https://t.me/LegalTechNews – știri interesante de LegalTech. 

https://t.me/LegalTechNews – despre LegalTech. 

https://t.me/AxonPartners – top. 

Youtube

Postnauka

JURIDICE.ro

M-Logos

Moscow Lawyers

Roman Bevzenko

European Legal Tech Association

MIALEGIS

Octavian Cazac 

Voi din ce surse vă informați? Ce tool-uri folosiți? Scrieți în comentarii! 

Exit mobile version