Comunicate

Lansarea Consiliului Consultativ al Ministerului Justiției
11.04.2023 | JURIDICE MOLDOVA

La 05.04.2023, Ministerul Justiției a anunțat că, pentru prima dată, va avea o platformă de discuții, care are drept scop facilitarea participării părților interesate în procesul de elaborare și promovare a politicilor pe domeniul de competență al Ministerului. Astfel, recent a fost lansat primul Consiliu Consultativ al Ministerului Justiției.

Componența nominală a Consiliului consultativ este constituită din reprezentanți ai Ministerului Justiției, autoritățile publice din sectorul justiției și de protecție a drepturilor omului, a organelor de autoadministrare a profesiilor juridice,  a mediului academic și a societății civile.

Pe platforma Consiliului consultativ vor fi puse în discuție aspecte privind:

  • Prioritățile Ministerului Justiției în sectorul justiției;

  • Problemele stringente din sector cu identificarea posibilelor soluții;

  • Implementarea cadrului normativ cu privire la reforma sectorului justiției;

  • Alte aspecte.

La prima ședință a Consiliului Consultativ au fost prezenți în format online și principalii parteneri de dezvoltare care susțin reforma justiției, iar Pierre de MONTE – magistratul de legătură francez în România, Moldova și Bulgaria a ținut un discurs de salut despre importanța, dar și dificultatea de a construi un stat democratic și un stat veritabil de drept.

În cadrul platformei au fost prezentate: Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, Planul de acțiuni al Guvernului și Planul de acțiuni privind implementarea condiționalităților UE. De asemenea a fost expusă lista de priorități a Ministerului Justiției, printre care se numără:

  • Perfecționarea legislației ce ține de colegiile judiciare și colegiile procurorilor, CPP și CP, CPC etc.

  • Legea cu privire la evaluarea extraordinară, faza a 3-a

  • Reforma hărții judiciare

  • Dezvoltarea și eficientizarea activităților de utilizare a aplicației informatice eDosar judiciar

A urmat o rundă de discuții privind situația actuală din sectorul justiției și, alături de participanți au fost identificate și anumite soluții și idei pentru deblocarea sistemului. Reprezentanții s-au arătat interesați și deschiși spre colaborare și schimb de idei pentru a crea un dialog continuu, care va facilita comunicarea interinstituțională și cu alte organizații și asociații reprezentative din domeniul justiției.

În concluzie, participanții la Consiliul Consultativ au decis să se întrunească lunar și la necesitate pentru a discuta cele mai stringente subiecte și a găsi soluții constructive pentru a întruni obiectivul principal: accesul la justiție pentru cetățeni și un stat de drept puternic, în care cetățenii să aibă încredere în reprezentanții sistemului.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.