Flux noutăţi

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi care stabileau un nivel de salarizare mai mic al funcțiilor publice din cadrul puterii judecătorești comparativ cu cel al funcțiilor publice din cadrul puterilor legislative și executive
11.10.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Marți, 10 octombrie 2023, Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea nr. 17 privind controlul constituționalității unor prevederi din Tabelul 2 din Anexa nr. 3 la Legea nr. 270 din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar (sesizarea nr. 127a/2022). 

La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituțională la 28 iulie 2022, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) din Constituție, 25 lit. d1) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și 38 alin. (1) lit. d1) din Codul jurisdicției constituționale, de Consiliul Superior al Magistraturii.

Autorul sesizării i-a solicitat Curții să verifice constituționalitatea claselor de salarizare și a coeficienților de salarizare atribuiți funcțiilor publice din cadrul sistemului judecătoresc.

Autorul sesizării a notat că legislatorul a stabilit un nivel mai mic de salarizare pentru funcționarii publici din cadrul puterii judecătorești, comparativ cu nivelul de salarizare a funcțiilor similare din cadrul puterii executive și celei legislative, contrar principiului separației puterilor în stat. 

Pornind de la argumentele invocate în hotărârea menționată supra, Curtea a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii și a declarat neconstituționale clasele și coeficienții de salarizare stabilite în Anexa nr. 3, Tabelul nr. 2 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270 din 23 noiembrie 2018 pentru următoarele funcții:

– „Asistent judiciar”, „Consultant principal” și „Consultant superior” din compartimentul „[…], Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, Secretariatul Curții Supreme de Justiție”;

– „Secretar General”, „Șef adjunct al Secretariatului”, „Șef de direcție”, „Asistent judiciar”, „Consultant principal”, „Consultant superior” din compartimentul „Secretariatul Curții Constituționale”;

– „șef al secretariatului”, „șef al direcției”, „șef al secției”, „șef al secției în cadrul direcției”, „asistent judiciar”, „șef al serviciului”, „contabil-șef”, „specialist principal”, „specialist superior”, „specialist” din compartimentul „Curțile de apel” și,

– „șef al secretariatului”, „șef al direcției”, „șef al secției”, „șef al secției în cadrul direcției”, „asistent judiciar”, „șef al serviciului” și „contabil-șef” din compartimentul „Judecătorii”.

Curtea a reținut că până la modificarea legii de către Parlament, pentru funcțiile publice din cadrul puterii judecătorești se aplică clasele și coeficienții de salarizare din Anexa nr. 3, Tabelul nr. 2 din Legea nr. 270 din 23 noiembrie 2018 echivalente funcțiilor publice din cadrul puterii legislative și executive, așa cum au fost menționate la § 31 din Hotărâre. Pentru funcțiile publice din cadrul Secretariatului Curții Constituționale se aplică clasele și coeficienții de salarizare din Anexa nr. 3, Tabelul nr. 2 din Legea nr. 270/2018 echivalente funcțiilor din cadrul puterii legislative și executive, așa cum au fost menționate la § 32 din Hotărâre.

 


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.