Joi, 12 octombrie 2023, – Ministerul Justiției a găzduit ședința grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de modificare a legislației execuțional-penale. În cadrul ședinței au fost prezentate și discutate două proiecte de lege care se referă la executarea pedepselor privative și neprivative de libertate, în baza conceptelor aprobate acum câteva luni.
Proiectul privind instituirea unui sistem progresiv de executare a pedepselor privative de libertate vine cu un șir de modificări la Codul de executare, penal și de procedură penală. Astfel, prin lege vor fi stabilite trei tipuri de regim (închis, semideschis, deschis), iar deținuții vor avea posibilitatea, pe durata termenului de ispășire a pedepsei, să fie reevaluați și, în funcție de rezultat, să le fie schimbat tipul de regim.
La fel, deținuții vor trebui să se implice în programe de reintegrare socială, activități educative și de muncă.
„Acest fapt contribuie la disciplinarea persoanelor condamnate și la compensarea cheltuielilor statului pentru întreținerea lor. În prezent, Ministerul Justiției lucrează asupra unor modificări la cadrul normativ care ar facilita încadrarea în câmpul muncii a deținuților, iar Administrația Națională a Penitenciarelor depune eforturi pentru a extinde oferta locurilor de muncă pentru deținuți, în scopul pregătirii lor pentru reintegrarea în câmpul muncii”, a menționat secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, care a prezidat ședința grupului de lucru.
Un alt proiect prezentat se referă la dezvoltarea pedepselor și măsurilor neprivative de libertate. Propunerile de modificare vizează:
- Extinderea situațiilor de întocmire a referatului presentențial;
- Îmbunătățirea mecanismului de monitorizare electronică;
- Transmiterea competenței de asigurare a executării pedepsei privative de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept către organele de poliție;
Și alte propuneri de procedură ce vor contribui la eficientizarea activității organelor probațiunii și executarea pedepselor neprivative de libertate.
Proiectele urmează a fi definitivate, iar ulterior – supuse consultărilor publice.
Aflaţi mai mult despre Administrația Națională a Penitenciarelor, Legislația execuțional-penală, Ministerul Justiţiei, reintegrare socială
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.