Începând cu anul 2008, între 8 și 10 decembrie (dată la care se aniversează și Ziua Internațională a Drepturilor Omului), are loc Concursul Național de Drept Umanitar și Drepturile Refugiatilor. Concursul este tradițional co-organizat de către Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Ministerului Apărării Naționale din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I, care asigură și secretariatul permanent al CNDIU, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiaţi, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, Societatea Civilă de Avocați Joy Legal & Business, Asociația SIMA. Crucea Roșie Română asigura și participarea Comitetului Internațional de Cruce Roșie, organizație internațională cu rol esențial în promovarea și aplicarea dreptului internațional umanitar.
Acest concurs se desfășoară anual, la nivel național, în limba română și se adresează mediului academic, fiind principalul și singurul concurs la nivel național de diseminare a dreptului internațional umanitar și a dreptului refugiaților, prin raportare la drepturile omului, în rândul studenților și masteranzilor. Concursul are și o dimensiune internațională prin participarea studenților din cadrul unor universități din Republica Moldova. Concursul reprezintă în același timp o platforma inedită de colaborare între studenți și instituțiile co-organizatoare, prilej de familiarizare cu atribuțiile și funcțiile unor instituții, structuri sau organizații mai puțin familiare etapei de dezvoltare academică în care se regăsesc studenții.
Concursul are propria pagină de facebook https://www.facebook.com/concurstitulescu/ și propria pagină de internet: www.concurstitulescu.ro unde pot fi găsite informațiile despre fiecare ediție.
Concursul reprezintă totodată și o provocare adresată studenţilor la drept, istorie, științe politice, științe militare, relații internaționale din diferite centre universitare – din România, Republica Moldova, dar şi din alte state în care există studenţi vorbitori de limbă română – și asigură testarea într-o abordare interactivă a cunoştinţelor acumulate în domeniul dreptului umanitar, al dreptului refugiaţilor, al drepturilor omului și al dreptului internațional public.
Concursul este jurizat de specialişti în materie şi atestat prin diplome de participare, de merit şi premii.
Finala acestui concurs se desfășoară în fiecare an pe 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, pe care dreptul internațional umanitar și dreptul refugiaților o promovează la nivel de principiu fundamental.
Anul acesta este organizată Ediția 2023 a concursului, an în care este marcată aniversarea a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Prin urmare, finala va fi dedicată acestei aniversări.
La finală participă, pe langă concurenți, profesori coordonatori, organizatori voluntari aleși din rândul studenților și elevi de clasa a XI –a si a XII-a de la licee de prestigiu din București și reprezentanți ai instituțiilor co-organizatoare, însumând aproximativ 60 de persoane.
Înscrierile studenților pentru Ediția 2023 se desfășoară online, direct pe pagina concursului, și se vor încheia pe 25 noiembrie 2023, în timp ce concursul de va desfășura în perioada 8-10 decembrie 2023.
La fiecare ediție se acordă premii echipelor câștigătoare: Premiul Bene Merenti, Locul II în finală, Premiul pentru cea mai bună echipă în Dreptul Refugiaților, Premiul Vespasian Pella pentru cel mai bun eseu pe o tematică de drept umanitar și dreptul refugiaților, și Premiul Constantin Cunescu pentru cel mai promițător tânăr profesionist. Începând cu anul 2022, echipa câștigatoare a concursului va primi sprijin financiar și preparatoriu pentru participarea la un concurs internațional de drept internațional și dreptul refugiaților.
Coordonatorul Concursului este Dr. Av. Beatrice ONICA-JARKA.
Aflaţi mai mult despre Studenți la drept
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.