Tatiana Balan: Mulțumesc, stimată doamnă avocat, în cadrul Casei de Avocatură Macovei Legal , Tatiana Macovei, pentru atenția acordată cititorilor JMD. Proiectul Women in law JMD este despre cele care luptă întru triumful justiției, despre calea lor spre succes și nu doar.
Tatiana Macovei: Dragă Tatiana, mulțumesc pentru invitație.
Tatiana Balan: Propun, inițial, să ne reîntoarcem imaginar în timp, pentru a putea forma o imagine a întregului drum parcurs de dtră până a ajunge, consider eu, o veritabilă femeie de succes. Cum era dna Tatiana în copilărie și de care locuri sunt legate amintirile din acele vremuri ?
Tatiana Macovei: În viziunea mea, copilăria este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unui om, iar eu am copilărit la țară. Copilăria la ţară își avea farmecul și parfumul ei, era plină de jocuri și distracție cu copiii din mahala. Având în vedere faptul că acum iernile cu zăpadă țin mai mult de excepție, decât de regulă, îmi aduc aminte cu drag de iernile din copilăria mea, când seara ieșeam, până târziu, cu frații mai mari la săniuș. De asemenea, îmi aduc aminte cu plăcere de timpul petrecut la bunei, în special la bunica pe linie maternă. Îmi amintesc cu drag de povețele pe care le primeam de la ea, de poveștile pline de pilde și mai ales de reuniunile cu verișoarele mele.
Tatiana Balan: Școala, o altă etapă importantă în viața oricărei persoane. Cu ce vi se asociază dtră acest cuvânt ?
Tatiana Macovei: Școala este locul unde se intersectează un elev și lumea nelimitată a cunoașterii. Fiecare dintre noi vine la școală cu un mic bagaj de cunoștințe acumulate în familie și la grădiniță, precum și cu cei „șapte ani de-acasă’’, iar școala contribuie la acumularea lor în diferite domenii ale cunoașterii umane. Școala împreună cu familia reprezintă pilonii de bază pentru formarea unei personalități.
Tatiana Balan: Ați avut predilecții stabile în ceea ce ține de materia studiată sau, pe parcurs, preferințele s-au schimbat ?
Tatiana Macovei: Atunci când eram la liceu, aveam o dilemă legată de facultatea pe care să o urmez: drept sau jurnalism. Totuși, având în vedere faptul că frații mai mari, de asemenea, studiau dreptul, atunci am luat hotărârea fermă că facultatea de drept este calea pe care vreau să o urmez și nu am regretat niciodată.
Tatiana Balan: Având în spate studii la diverse trepte, fiind însăși cadru didactic, dar și fiind părinte, ce ați schimba în sistemul nostru educațional ?
Tatiana Macovei: Din punctul meu de vedere, sistemul educațional de la noi este unul foarte complex, care îi solicită mult pe elevi și, probabil, ar fi în beneficiul acestora ca o serie de obiecte să fie excluse. În ceea ce privește sistemul superior de învățământ, consider că trebuie să fie incluse cât mai multe cursuri cu caracter practic, ceea ce ar contribui la o mai buna integrare a absolvenților pe piața muncii.
Tatiana Balan: Fiind în postura de studentă, evident că sunt curioasă, cum au fost anii de facultate și cum ați făcut față tuturor provocărilor, fiindcă a fi un student foarte bun la drept nu este facil ?
Tatiana Macovei: Cu toată modestia, trebuie să recunosc că am fost o studentă care a avut rezultate foarte bune la învățătură. Din acest motiv nu înțeleg, de ce studenții nu mă cred că anii de studenție sunt cei mai frumoși, iar sarcina lor de bază este să învețe, care nu este cel mai complicat lucru din univers. În cadrul Facultății de Drept USM, am avut parte de studii de calitate și de profesori care și-au îndeplinit meseria cu mult profesionalism.
Tatiana Balan: Cine dintre profesori v-a marcat în mod special și dacă ați avut un arhetip ?
Tatiana Macovei: Fără a subestima rolul și importanța celorlalți profesori pe care i-am avut, totuși, cei care m-au marcat au fost dl Sadovei Nicolae și Romandaș Nicolaie – profesori de dreptul muncii, Ion Crețu – profesor de drept civil și Alexandru Munteanu – profesor de drept procesual civil.
Tatiana Balan: De ce anume profesia de avocat ați dorit să o îmbrățișați ?
Tatiana Macovei: Cred ca din primul an de facultate am decis că avocatura este calea pe care vreau să o urmez. Orice profesie din sistemul de drept are și avantaje și dezavantaje, depinde cum te raportezi la acestea și, în principiu, dacă îți place ceea ce faci sau o faci doar pentru bani. Evident că banii fac parte din beneficiile oricărei profesii, dar, în avocatură, pentru mine ei nu reprezintă totul, pe prim plan fiind satisfacția de la munca îndeplinită.
Acum, la ani distanță de la obținerea licenței de avocat, precum și de la interacționarea cu specialiștii din alte sfere juridice, consider că alegerea făcută a fost una corectă, care îmi aduce satisfacții pe plan profesional, iar cel mai mult îmi place independența pe care mi-o oferă profesia de avocat. Rolul unui avocat este să identifice cea mai bună soluție juridică pentru clientul său și să depună diligența necesară pentru a o transpune în practică.
Tatiana Balan: Dacă e să ne îndepărtăm un pic de sfera profesională, cum îmbinați armonios rolul de mamă, soție cu multitudinea de activități în care sunteți implicată ?
Tatiana Macovei: Un alt motiv pentru am ales avocatura, cât și activitatea didactică, este că aceste tipuri de activități îmi permit să conciliez viața de familie cu cea profesională. Nu este ușor să găsești echilibrul ideal, deoarece lucrul cu dosarele pe care le ai în procedură, strategia pe caz nu încetează să existe odată ce pleci de la birou. Dar încerc să îmi ajustez agenda, astfel încât nici una din aceste arii să nu fie lăsată în umbră.
Tatiana Balan: În viziunea dtră, cum arată portretul unei femei jurist în zilele noastre ?
Tatiana Macovei: Pentru a fi un jurist bun este primordial ca bagajul de cunoștințe să fie unul solid. Juristul trebuie să aibă o capacitate analitică înalt dezvoltată, deoarece justiția nu trebuie să admită jumătăți de măsură, omisiuni sau greșeli de interpretare a legii. Evident că aceste calități se atribuie în egală măsură ambelor sexe, însă ceea ce o particularizează pe o femeie jurist este abilitatea acesteia de a se dedica profesiei alese, ori avocatura nu este doar o meserie, ci este un mod de viață.
Pentru mine ca și profesionistă este important să mă aflu pe aceiași lungime de undă cu clientul meu, să avem o încredere mutuală, deoarece este foarte importantă legătura care se formează între client și avocat. Ori strategia pe dosar o fac eu, însă împreună cu clientul facem o echipă și luptăm, pentru a obține cea mai bună soluție juridică pentru problema clientului.
Tatiana Balan: Spre sfârșit, ce mesaj transmiteți cititorilor noștri, care aspiră la o carieră în drept, dar și celor care abia cuceresc acest tărâm ?
Tatiana Macovei: Studenții de la drept trebuie să cunoască faptul că profesiile din drept nu sunt unele dintre cele mai ușoare, iar pentru a-și găsi vocația, îi sfătui ca în perioada studenției să facă stagieri în cadrul diferitor profesii juridice, pentru ai fi mai ușor să facă o alegere la absolvirea facultății.
Tatiana Balan: Vă mulțumim pentru timpul acordat, pentru sinceritate și vă dorim izbândă în tot ceea ce faceți !
Aflaţi mai mult despre avocatură, carieră, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, profesori, Tatiana BALAN, Tatiana MACOVEI
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.