Interviuri

Irina Burac-Mihalachi: ,,În lumea complexă a legilor și drepturilor, suntem arhitecții justiției și gardienii echității.”
04.02.2024 | Tatiana Balan

Tatiana Balan

Tatiana Balan

Irina Burac-Mihalachi este avocată. Activitatea ei e orientată spre furnizarea de servicii juridice superioare pentru companii și persoane fizice. Pe lângă experiența de peste un deceniu în domeniul juridic, Irina ocupă poziția de președintă a Asociației Profesionale ,,Women for justice”.

Tatiana Balan: Doamna Irina, vă mulțumim pentru timpul acordat și receptivitate !

Irina Burac-Mihalachi: Vă mulțumesc sincer pentru invitația de a participa la interviul propus. Apreciez oportunitatea de a împărtăși perspectivele mele cu privire la diverse subiecte juridice și de a contribui la dialogul public.

Tatiana Balan: Dacă v-ați descrie printr-o afirmație, care ar fi și de ce ?

Irina Burac-Mihalachi: ”Never, never, never, never give up!” – faimosul citat al fostului prim-ministru britanic Winston Churchill, care m-a marcat în timpul studenției.

Am și o mică istorie aici, eram în pregătiri de un examen foarte complicat și deja cedam moral și fizic, având senzația că mi se topește creierul, când am auzit acest citat la o emisiune biografică despre personalitata dlui Winston Churchill, ceea ce m-a motivat enorm la acel moment și m-a făcut să continui pregătirile de examen, promovat cu succes până la urmă.

Ideea centrală a acestui citat este că, indiferent cât de dificilă este situația, trebuie să păstrăm curajul și să continuăm să luptăm pentru ceea ce credem că este corect și important.

Tatiana Balan: Facultatea de Drept, o alegere spontană sau realizarea unui adevărat vis ?

Irina Burac-Mihalachi: Facultatea de Drept a fost o alegere rațională, datorată și faptului că îmi doream un domeniu serios, respectiv și o profesie serioasă și demnă.

Tatiana Balan: Anii de studenție sunt printre cei mai frumoși. Cum vi s-a întipărit în memoria dtră această perioadă ?

Irina Burac-Mihalachi: Perioada mea de studenție a fost, cu adevărat, o experiență minunată și formativă. A fost o călătorie în care am crescut nu doar academic, ci și ca persoană. În timpul acestor ani, am avut oportunitatea de a mă descoperi pe mine însămi, de a-mi defini pasiunile și de a-mi contura viziunile asupra vieții.

Unul dintre aspectele remarcabile ale studenției mele a fost interacțiunea cu profesorii excepționali, fapt care m-a motivat să fiu o studentă exemplară.

Entuziasmul meu pentru învățare a fost alimentat de atmosfera pozitivă și de suportul constant pe care l-am primit din partea anumitor profesori, care mi-au insuflat atât cunoștințe solide, cât și multă încredere în sine.

Tatiana Balan: Cum ați îmbinat facultatea cu consultanța la Judecătoria Chișinău ?

Irina Burac-Mihalachi: După ce am avut ocazia să realizez stagiul de practică la Judecătoria Chișinău și am avut posibilitatea să mă implic în diverse aspecte ale activității unui magistrat, am simțit că această experiență este extrem de valoroasă, motiv pentru care am cerut permisiunea să activez în calitate de voluntar în perioada vacanței de vară.

Perioada de voluntariat, care a durat circa un an de zile total, până am fost angajată oficial pe post de consultant, mi-a oferit oportunitatea de a lucra într-un mediu dinamic și interactiv, unde am putut aplica cunoștințele teoretice într-un context real. Participam la ședințe de judecată, studiam acte din dosare, elaboram încheieri procesuale și, cel mai important, am învățat să motivez hotărârile judiciare pe dosare civile.

Programul meu de lucru era adaptat la programul studiilor, care rămâneau a fi prioritatea mea, în acest sens am găsit multă înțelegere din partea angajatorului.

Fiecare zi aducea cu ea provocări și momente de învățare, eram cu adevărat mândră să împărtășesc aceste experiențe cu colegii mei de facultate, să le povestesc istorii reale de prin instanță și să primesc aprecierea lor.

Tatiana Balan: Dtră afirmați într-o postare că, inițial, ați voit să îmbrăcați mantia de judecător. Ce v-a determinat, totuși, să alegeți o altă cale ?

Irina Burac-Mihalachi: Sinceră să fiu, tentativa eșuată de a promova examenul de admitere la Institutul Național de Justiție, în anul în care absolvisem facultatea de Drept cu note de 10 la toate examenele de absolvire, cu examenul promovat și înmatricularea la studii de masterat cu finanțare de la bugetul de stat (în aceeași perioadă ) – a fost o adevărată lovitură pentru mine, eram dezamăgită și dezorientată.

În acea perioadă, am primit un sfat de aur de la distinsa profesionistă, dna Elena Belei, de a urma stagiul în avocatură și de a obține licența de avocat, avocatura fiind o profesie mai liberă și mai adaptată necesităților femeilor care, pe lângă carieră, își doresc o familie și copii. După cum vă dați seama, am urmat acest sfat și nu am regretat nici o zi, deoarece m-am regăsit cu adevărat în avocatură.

Tatiana Balan: Dtră, relativ recent, ați devenit președinta Asociației Profesionale ,,Women for justice”. Relatați-ne despre istoria apariției asociației și realizările ei până la moment.

Irina Burac-Mihalachi: Totul a pornit de la ideea unui proiect social destinat promovării drepturilor și intereselor legale ale femeile, despre care discutam de ceva timp împreună cu co-fondatoarea AP ”WFJ”, Tatiana Iurco, care în timp s-a combinat cu ideea unui proiect mai vechi, destinat consolidării comunității femeilor avocate, ca ulterior ambele să se materializeze într-un concept nou al unei Asociații Profesionale cu obiective mult mai largi.

Viziunea AP ”WFJ”  este orientată spre consolidarea comunității femeilor din toate profesiile juridice din Republica Moldova, care promovează un sistem juridic în care femeile au voce și influență, oferind suport pentru dezvoltarea personală și profesională și contribuind la construirea unei societăți mai juste și mai echitabile în Republica Moldova.

Cineva m-a întrebat recent dacă sunt la fel de entuziasmată, ca la momentul lansării AP ”WFJ” și aici vreau să răspund că, sunt mai entuziasmată ca oricând de tot ceea ce privește acest proiect. Mai întâi de toate, vreau să menționez contribuția grandioasă a fetelor din echipa noastră și să le mulțumesc pe această cale pentru dedicare, eforturile zilnice depuse și energia pozitivă de la fiecare ședință de lucru.

Nu îmi permit să vorbesc la doar patru luni după lansare despre realizările AP ”WFJ”, or suntem la o etapă incipientă. Este o perioadă în care punem bazele și ne focusăm asupra proiectelor de bază, care să aducă o valoare reală membrelor noastre și comunității profesioanle. Suntem recunoscătoare pentru susținerea primită până acum și, suntem cu toată echipa concentrate asupra construirii unei asociații care să răspundă cu adevărat nevoilor și aspirațiilor membrelor noastre.

Tatiana Balan: Vă reușește mereu să mențineți echilibrul dintre viața de familie și cea profesională ?

Irina Burac-Mihalachi: Crearea echilibrului armonios între personal și profesional este o misiune complicată, dar extrem de importantă în viața unei femei profesioniste. Evident că, viața familială necesită multă dedicație și implicare, deoarece a fi mama și soție, înseamnă să oferi multă atenție, grijă și căldură celor de acasă, iar aceasta presupune mult timp. Mă strădui să gestionez inteligent timpul și să prioritizez lucrurile, cu adevărat importante. Spre regret, rar, dar există perioade când îmi scapă unele lucruri de sub control și ajung în pragul unei epuizări fizice și emoționale. Există soluții și pentru aceste stări, important este să ne ascultăm corpul și sufletul și să ne oferim timp pentru recuperare, să nu ne lipsim de micile bucurii și scurtele călătorii, care au un efect magnific.

Tatiana Balan: De pe rețelele de socializare, am observat că ați călătorit în mai multe țări. Ce oraș/țară v-a cucerit din prima și care locuri sunt în lista cu dorințe ?

Irina Burac-Mihalachi: O destinație specială și memorabilă pentru mine a fost Barcelona (Spania). M-a cucerit arhitectura excentrică și colorată a faimosului arhitect Antoni Gaudi, atmosfera multiculturală, bucătaria delicioasă și distinctivă, plaja urbană și clima plăcută. Sigur îmi doresc să vizitez Madridul și alte locații spaniole precum, Valencia și Mallorca.

Totodată, visez să vizitez niște locații mai exotice cum ar fi, insulele Maldive, Seychelles, Mauritius.

Tatiana Balan: V-ați gândit vreodată să emigrați ? Dacă da, unde anume și de ce ?

Irina Burac-Mihalachi: Asemenea gânduri au fost doar în perioada când a început războiul în Ucraina, o perioadă complicată pentru toată lumea. Sinceră să fiu, niciodată nu mi-am dorit să emigrez, oricât de frumos nu ar fi în destinațiile pe care le-am vizitat, în continuare vreau să mă dezvolt și să contribui pentru construirea unui viitor mai bun pentru țara noastră.

Tatiana Balan: Un gând bun, doamna Burac-Mihalachi, pentru cei care urmăresc pagina JMD.

Irina Burac-Mihalachi: În lumea complexă a legilor și drepturilor, suntem arhitecții justiției și gardienii echității. Prin angajamentul nostru în serviciul comunității juridice, avem puterea de a modela un viitor mai echitabil și mai luminos. Împreună, suntem o forță pentru schimbare și progres. Să ne inspirăm unii pe alții să fim piloni de susținere pentru justiție, să promovăm valorile etice și să construim un sistem legal care să slujească cu adevărat binele comun. Succes și inspirație în călătoria noastră pentru o lume mai echitabilă !

Tatiana Balan: Vă urăm izbândă în toate proiectele și curaj, pentru a înfrunta orice obstacol !


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.