Irina Malanciuc, consultant principal al Direcției contencios și control al legalității, Agenția Proprietății Publice; președinta consiliului societății ,,Energocom”.
Tatiana Balan: Doamna Irina, vă mulțumim că ați acceptat să ne împărtășiți din experiența dvs. profesională și nu doar.
Irina Malanciuc: Eu vă mulțumesc pentru interesul pe care l-ați manifestat pentru experiența mea profesională și nu doar.
Tatiana Balan: Aveți vreun aforism, cuvânt care vă caracterizează cel mai bine?
Irina Malanciuc: Dreams are the seeds of the future. Eu cred cu tot dinadinsul că visurile sunt, de fapt, acele semne care vin să ne arate adevăratul nostru potențial. Important este să îndrăznim să credem în ele, să le urmăm, să investim în ele și să le valorificăm la maxim.
Tatiana Balan: Propun să continuăm cu tradiționala întrebare despre copilărie, adolescență…
Irina Malanciuc: Eu m-am născut și am crescut la Chișinău. Amintirile mele din copilările sunt legate de dealurile schinoasei și de foarte multă libertate. Era perioada în care părinții ne ofereau posibilitatea să explorăm, fără prea multe limite, tot ce ni se părea interesant. Era perioada când gașca din curte îți era familie, iar vecinii erau cei mai înverșunați critici. Era perioada când unicile atracții digitale erau telenovelele mexicane și era inadmisibil să ratezi vreun episod. Era perioada când într-o oră de concert improvizat puteai fi și Natalia Oreiro și Britney Spears și Thalia. Îmi amintesc cu mare drag de acei ani și sunt o norocoasă că am prins viața de până la apariția rețelelor sociale.
Tatiana Balan: Alegerea facultății, pas important în viața unei persoane. Ați stat la dubii în privința alegerii locului unde veți continua studiile sau a fost o decizie facilă?
Irina Malanciuc: Din fericire, eu fac parte din categoria studenților care au ales facultatea în mod conștient. Nu s-a pus niciodată problema în alegerea locului, or, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova tot timpul s-a bucurat de prestigiu, iar despre continuarea studiilor în afara țării, la mine în familie nu s-a discutat niciodată. Un factor important a fost și faptul că cumnatul meu absolvise Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și, la momentul când urma să aplic la facultate, el își făcea studiile de doctorat aici, respectiv, aveam un mentor de încredere.
Tatiana Balan: Masterat în ,,Proceduri judiciare civile”. E unul dintre programele considerate a fi cu un grad de complexitate înalt. De ce ați ales anume acest segment?
Irina Malanciuc: În perioada când făceam studiile de licență, începând cu anul doi de facultate, studenții își alegeau specializarea pe care voiau să o urmeze. Atunci eu mă vedeam viitor procuror și, respectiv, am ales să merg la catedra de drept penal. După ce mi-am luat licența, am înțeles că, cel mai probabil, cariera mea de jurist nu mă va duce spre Procuratură și că, trebuie să profit de masterat pentru a-mi diversifica și aprofunda cunoștințele într-un alt program. La acel moment era important pentru mine, inclusiv să ies din zona de confort și să-mi demonstrez că pot reuși în orice mi-aș propune și, (iertată-mi fiind lipsa de modestie) sunt sigură că asta mi-a reușit, la propriu. Perioada masteratului mi-a demonstrat că eu, taur fiind, pot fi și foarte flexibilă și că pot cu ușurință să trec de la teoriile lui Lombroso și Pinatel, la procedura insolvabilității într-o fracțiune de secundă și că, principiul autorității lucrului judecat e la fel de interesant ca și studierea portretului criminalului în serie.
Tatiana Balan: Precum am menționat anterior, dvs. activați ca consultant principal al Direcției contencios și control al legalității, Agenția Proprietății Publice. De ce domeniul public, când tendința actuală (aparent) e orientată spre locurile de muncă din sfera privată?
Irina Malanciuc: Agenția Proprietății Publice este mult mai mult decât o autoritate publică. În virtutea atribuțiilor sale, Agenția exercită calitatea de fondator, din numele statului, în întreprinderile de stat și totodată este deținătoarea de acțiuni (părți sociale) în societăți comerciale cu cota statului în capitalul social. Această circumstanță îi acordă Agenției calitate dublă, pe de o parte – organ de conducere într-un număr destul de mare de persoane juridice, ( în cadrul cărora principiile guvernanței corporative sunt cele care îi trasează limitele de intervenție), iar pe de altă parte – autoritate publică (a cărei activitate este ghidată de Codul Administrativ). Activitatea în cadrul acestei autorități mi-a oferit șansa de a vedea cum funcționează multe procese din interiorul unor persoane juridice ale căror genuri de activitate sunt foarte diverse, cât de complicate sunt aceste procese (reieșind din interesul public care este mereu la mijloc) și cât de complexe sunt domeniile din care poți învăța ca și specialist. La fel, în cadrul Agenției am simțit la propriu cât de grea este responsabilitate pusă pe umerii unui om în momentul în care acesta este desemnat atât în calitate de reprezentant în Consiliile de administrație ale unor persoane juridice care aparțin statului, și cât de multă responsabilitate apare în momentul în care îi este repartizată o nouă cerere de chemare în judecată, unde miza principală este apărarea intereselor statului și protejarea proprietăților publice în fața instanțelor de judecată. La trei ani de activitate în cadrul Agenției Proprietății Publice, pot să afirm cu certitudine că sunt recunoscătoare pentru toată experiența pe care am acumulat-o în toată această perioadă.
Tatiana Balan: Aveți pe cineva din domeniul dreptului, care vă inspiră și pe care îl admirați?
Irina Malanciuc: Cred că nu aș putea selecta pe cineva anume. Admir spiritul de inițiativă și implicare al celor care nu doar își doresc să contribuie la dezvoltarea domeniului juridic și al fiecărei profesii juridice în parte, dar cu adevărat acționează în acest sens. Îi admir pe cei care critică constructiv și care nu o fac doar în apărarea intereselor proprii, ci pentru a indica asupra neajunsurilor care împiedică progresul în domeniul nostru de activitate și care vin cu soluții viabile în prevenirea și combaterea acestor piedici.
Tatiana Balan: Am văzut pe pagina dvs. că iubiți să lecturați în limbi străine. Ce opere/autori vă sunt dragi inimii?
Irina Malanciuc: Eu sunt absolventa liceului teoretic Miguel de Cervantes din Chișinău, iar limba străină pe care am studiat-o în liceu și am îndrăgit-o pentru toată viață, este limba spaniolă. După limba română, spaniola este cea care trezește în sufletul meu vibrații puternice și care este atât de blândă la auz și pronunție, încât fiecare cuvânt, după mine, poate fi cântat cu ușurință. ,,Veacul de singurătate” al lui Gabriel Garcia Marquez este prima operă pe care am avut norocul să o citesc în limba în care a fost gândită și deocamdată, rămâne a fi cea pe care am îndrăgit-o în mod deosebit, probabil inclusiv, datorită faptului că mi-a oferit șansa să descopăr limba spaniolă în felul în care nu o descoperisem anterior.
Tatiana Balan: Sunteți visătoare? Aveți vreo destinație, care e în lista cu dorințe?
Irina Malanciuc: Eu sunt o visătoare și o romantică de fire. Visez să avem șansa să petrecem mult mai mult timp calitativ cu familia, iar pentru ca acest fapt să devină realitate, pentru noi nu este neapărat importantă o anumită destinație exotică. Ne plac vacanțele scurte prin România și ne-am trasat drept scop să explorăm cât mai multe orașe românești, iar după ce epuizăm această destinație, mi-aș dori să explorăm Spania și să le doresc spaniolilor “que tengan un buen dia“ în limba mea de suflet.
Tatiana Balan: Ce apreciați și detestați, în mod special, la cei din jur?
Irina Malanciuc: Apreciez foarte mult sinceritatea, ea dă multă valoare persoanei. Omenii sinceri sunt oameni curajoși, or sinceritatea și lașitatea, după mine, sunt calități categoric opuse. Apreciez foarte mult devotamentul și detest trădarea. Eu sunt convinsă de faptul că cel care trădează o dată, o va face de fiecare dată când va avea această ocazie, iar excepție de la această regulă – nu există.
Tatiana Balan: Aveți un hobby, care vă alimentează cu energie pozitivă?
Irina Malanciuc: Îmi place mult să gătesc și îmi reușește (zic eu) destul de bine. Îmi place să văd cum crește și se coace pâinea în cuptor, îmi place mirosul de vanilie și scorțișoară cu care se umple casă în zilele când am timp pentru checuri, îmi place aroma inconfundabilă a leușteanului scăldat în zeamă și gustul aromat al tocăniței de urzici.
Tatiana Balan: Dna Malanciuc, ce mesaj doriți să transmiteți celor care ne citesc?
Irina Malanciuc: Sometimes you can do everything right and things will still go wrong. The key is to never stop doing right.
Tatiana Balan: Realizări pe potriva așteptărilor, pace și lumină în suflet, dna Irina!
Aflaţi mai mult despre Agenția Servicii Publice, carieră, Facultatea de Drept, Irina MALANCIUC, Tatiana BALAN
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.