Articole

Irina Sugoneaco: ,,Un avocat ar trebui să se focuseze pe soluționarea rapidă și eficientă a problemelor clienților săi.”
15.03.2024 | Tatiana Balan

Tatiana Balan

Tatiana Balan

Irina Sugoneaco este avocată, asociat senior în cadrul BAA Gladei și Partenerii. Irina este specializată în drept corporativ, piața de capital, drept civil și dreptul muncii. Pe lângă consultanța în afaceri, Irina are o experiență solidă în litigii comerciale, civile și de contencios administrativ, este formatoare în programele de mentorat pentru start-up-uri și participantă activă la proiectele de dezvoltare națională.

Tatiana Balan: Doamna Irina, în primul rând, vă mulțumesc, pentru că ați acceptat invitația de a oferi acest interviu.

Irina Sugoneaco: Eu vă mulțumesc pentru invitație și oportunitatea de a vă împărtăși din experiența mea!

Tatiana Balan: Să începem cu clasica întrebare, de ce avocată ?

Irina Sugoneaco: De-a lungul timpului am conștientizat că am un acut simț al echității, și, probabil, acest lucru m-a îndemnat să urmez facultatea de drept.

Avocatura nu a fost inițial opțiunea mea de carieră, ci a apărut ca o consecință organică a evoluției mele profesionale. La absolvirea facultății, aspirațiile mele erau îndreptate către profesia de judecător. Totuși, eram (și sunt) de părerea că un judecător trebuie să dețină o bogată experiența practică, pe lângă cunoștințele teoretice obținute la facultate și Institutul Național de Justiție. Înțelegând că avocatura oferă oportunități excelente pentru a acumula această experiență, am decis să urmez acest drum. În cele din urmă, am descoperit că această profesie mă reprezintă în totalitate, iar munca zilnică în calitate de avocat îmi aduce satisfacție deplină.

Tatiana Balan: Gladei și Partenerii este un birou asociat de avocați cunoscut în R. Moldova. Împărtășiți-ne din experiența dvs., cum ați ajuns să deveniți avocat asociat la ei și cu ce dificultăți v-ați confruntat la început ?

Irina Sugoneaco: Biroul asociat de avocați Gladei și Partenerii este cu adevărat un birou respectat atât de colegi, autorități publice și clienți din Republica Moldova, cât și din străinătate. Acest lucru l-am simțit chiar din primele zile la birou.

Alegerea de a aplica a fost influențată de o recomandare primită de la un coleg, dar și de reputația impecabilă a biroului. Totuși, am făcut acest pas doar după ce am acumulat o experiență considerabilă în litigii și consultanță în afaceri.

La început, am fost provocată de amploarea și complexitatea proiectelor în combinație cu presiunea timpului. Cu toate acestea, prin perseverență și dedicare, am reușit să depășesc aceste provocări și să-mi dezvolt o abilitate valoroasă – aceea de a învăța rapid și eficient din fiecare experiență.

Tatiana Balan: În ce domeniu profesat vă place cel mai mult să lucrați și de ce ?

Irina Sugoneaco: Este dificil să mă limitez la un singur domeniu. În ultima perioadă am fost implicată în câteva proiecte în domeniul pieței de capital și simt că acesta este un teren unde doresc să-mi aprofundez cunoștințele. În general, însă, zona în care mă simt cel mai confortabil este consultanța în afaceri. Este o zonă diversă, dinamică și provocatoare, unde pot colabora cu clienții pentru a identifica soluții practice și eficiente pentru problemele lor juridice. Contribuind la optimizarea afacerilor clienților și la maximizarea potențialului lor de creștere, simt că aduc valoare imediată, reală și durabilă. Un aspect esențial al acestui domeniu este posibilitatea de a preveni litigiile, oportunitate pe care încerc să o valorific mereu. Cred că un avocat ar trebui să se focuseze pe soluționarea rapidă și eficientă a problemelor clienților săi și să minimizeze timpul petrecut în instanțe.

Tatiana Balan: Anul trecut, în 2023, a avut loc, pentru prima dată, Școala de vară Gladei și Partenerii. Relatați-ne despre cum au derulat lucrurile în cadrul școlii și cum v-ați simțit în postura de mentor ?

Irina Sugoneaco: În calitate de mentor la prima ediție a Școlii de vară Gladei și Partenerii din 2023, am avut privilegiul de a transmite o mică parte din cunoștințele acumulate de mine pe parcursul ultimilor 8 ani. Alături de colegii mei am organizat un program menit să ofere participanților o privire în ”bucătăria internă” a profesiei de avocat și a unui birou de avocatură specializat în domeniul corporativ și financiar.

Am fost impresionată de curiozitatea de care au dat dovadă participanții, dar și de nivelul înalt de pregătire a acestora. Această experiență m-a determinat să reflectez asupra posibilității de a explora rolul de profesor în viitor.

Tatiana Balan: Să trecem un pic în zona viață personală. Știm fraza: ,,Doi juriști, trei păreri.” Cum se împacă doi avocați într-o casă ?

Irina Sugoneaco: Simplu, se împacă de minune 🙂 A fi ambii avocați nu a fost deloc o piedică, ci dimpotrivă, o oportunitate de a învăța și de a crește împreună. Ambele roluri (coleg avocat în combinație cu partener) ne-au învățat să fim mai înțelegători, să ne ascultăm reciproc și să ne pregătim pentru orice dispută cu mai multă înțelepciune și calm.

Tatiana Balan: Am aflat că de curând ați devenit mămică. Cum îmbinați viața de familie cu cariera ?

Irina Sugoneaco: Ca proaspătă mămică și avocată, încă încerc să găsesc un echilibru între cele două roluri și explorez metode și strategii pentru a face această combinație să funcționeze. Este posibil să fie prea devreme să trag concluzii definitive, dar un lucru este cert: pentru a îmbina cu succes viața de familie cu o carieră într-un birou de avocați, avem nevoie de sprijinul necondiționat al partenerului (familiei) și de o echipă care să înțeleagă și să susțină responsabilitățile noastre ca părinți. Sunt recunoscătoare pentru faptul că am parte de ambele elemente în viața mea, ceea ce îmi va ușura considerabil eforturile în această direcție.

Tatiana Balan: Ce autori/opere recomandați cititorilor JMD ?

Irina Sugoneaco: Unul dintre autorii pe care îl recomand la fiecare ocazie este Dorian Furtună. În special, vă încurajez să descoperiți “Dialogul unui filosof cu o cioară” și “Iluzia fericirii”, două cărți care te provoacă să reflectezi și să explorezi complexitatea existenței umane.

Tatiana Balan: Care este motto-ul dvs. în viață ?

Irina Sugoneaco: Nu am un motto anume, însă îmi orientez existența către o filozofie simplă: să trăiesc cu autenticitate și să încerc să aduc o schimbare pozitivă în jurul meu.

Tatiana Balan: Doamna Irina, vă dorim succese și multă inspirație, pentru noi realizări pe măsura așteptărilor !


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.